Potrebna je šema za licenciranje bitkoin (BTC) i kripto automata, vlasti u državi Nevada su zvanično objavile.

Operatori bitkoin automata moraju da se obrate vlastima

U izjavi koju je 28. avgusta prvi put objavio lokalni informativni medij Nevada Current, državni regulator za finansije, Sektor finansijskih institucija Odeljenja za poslovanje i industriju (NFID), kaže da operateri automata moraju da se pridržavaju postojećih pravila.

"Bilo koji entitet koji olakšava prenos ili zadržavanje fiata ili digitalne valute pomoću kioska, mobilnog telefona, interneta ili bilo kog drugog sredstva, trebalo bi da se obrati NFID-u da zatraži odluku o licenci", piše u tekstu.

U izjavi se pominje zakonodavna sednica iz 2019. godine, tokom koje zakonodavci nisu uspeli da usvoje S.B. 195, dopuna pravila za licenciranje koja bi uticala na vlasnike automata. Pominje se i nekoliko zakona koji se odnose na prenos novca - Poglavlja 671 i 679 NRS-a.

„Vremenom, NFID je pratio rast i širenje blokčeina, bitkoina i sektora virtuelnih valuta“, rezimira se u saopštenju i dodaje:

„Nedavno je nekoliko preduzeća i zainteresovanih osoba kontaktiralo NFID radi utvrđivanja da li je potrebna licenca za poslovanje u državi Nevada. Na osnovu predstavljenog poslovnog modela za prenos novca u skladu sa Poglavljem 67 NRS-a možda je potrebna licenca."

Sektor bitkoin ATM-a se stalno širi

Prema CoinATMRadar-u, Nevada trenutno ima 110 bitkoin automata. Same Sjedinjene Države imaju više mašina nego bilo koja druga država - skoro 3.500 od ukupno 5.500 u svetu.

Sektor i dalje beleži znatan rast, uprkos tvrdnjama da je popularnost niska zbog povećanih naknada povezanih sa njihovim korišćenjem nasuprot alternativama na mreži.

U junu je gradonačelnik kanadskog grada Vankuvera predložio da se automati u potpunosti zabrane zbog pranja novca.