Nekomercijani bitkoin (BTC) fjučers ugovori sa negativnim pozicijama su u opadanju, navodi se u najnovijem izveštaju o Obavezama trgovaca (COT) koji je objavila Komisija za trgovanje robnim fjučersima (CFTC) od 24. avgusta.

Za nedelju koja se završava 21. avgusta, izveštaj pokazuje da je neto pozicija na terminskom planu BTC-a smanjena za 1.266 dolara. Kratke pozicije su opale za 210 ugovora na 3.426 u odnosu na prethodnu nedelju, dok su dugačke pozicije porasle za 56 ugovoran na 2.160.

Kao što pokazuju negativni rezultati, tržište je i dalje u minusu, mada je trenutnih -1.266 dolara zaokret u odnosu na -1.926 dolara zabeleženih 5. juna. Izgleda da najnoviji podaci pokazuju udaljavanje od negativnog trenda, podstaknuto stabilnim cenama na bitkoin tržištu.

Brajan Keli je u govoru za CNBC navodio statističke podatke sa CME berze, koji ukazuju da celokupno bitkoin fjučers tržište signalizuje povećanu potražnju i veću zrelost:

“Postoji veliko interesovanje onih koji čuvaju značajne količine bitkoina za CME fjučers ugovore. Od aprila, počinje veliki porast...85% stopa rasta. Ako izvedemo vrednost, do februara 2019, biće to snažno tržište.”

Keli je potvrdio svoje tvrdnje da veruje da će bitkoin ETF biti odobren do februara 2019. godine, na osnovu dokazanog rasta na tržištu derivata bitkoina, zajedno sa drugim faktorima. Keli još navodi da odbijanje određenih zahteva za bitkoin ETF nisu uticali na pad na tržištu, što je još jedan znak otpornosti tržišta.

Bitkoin se trguje na nivou od 7.054 dolara, što je rast za više od 4% za nedelju dana.

Bitcoin’s 7-day price chart. Source: Cointelegraph’s Bitcoin Price Index

Grafikon nedeljnog kretanja cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina