Samsungovo proizvodna podružnica, Samsung Foundry, pokrenula je novi proizvodni proces novog procesora niskog napona (7LPP) kapaciteta 7nm (nm), koji bi mogao smanjiti potrošnju energije do 50%, prema zvaničnom saopštenju za javnost od 18. oktobra.

Novi proces, zasnovan na ekstremnoj tehnologiji litijum-ultravioletne (EUV) tehnologije, čini nove 7LPP čipove energetski efikasnim. Ovo bi moglo imati pozitivne uticaje za  kripto rudarsku industriju Samsungovog hardvera, pošto troškovi energije se pokazuju kao kritični faktor u profitabilnosti industrije.

Kako se rudarski hardver razvija brzim tempom, čipovi i dalje postaju manji i efikasniji. U aprilu, Samsung je proizveo 10nm hardvera za DragonMint T1 kompanije Halong Mining. Prema rečima kompanije Samsung, novi 7LPP procesni nod baziran na EUV-u predstavlja veliki pritisak na mapu puta tehnologije kompanije Samsung Foundry i mogao bi uticati na proizvodnju poluprovodnika od 3 nm tehnologije.

Samsung tvrdi da će 7LPP omogućiti tehnološki pomak u veštačkoj inteligenciji (AI), Internetu stvari (IoT), umrežavanju, 5G i data centru za preduzeća i visoko optimizovanom data centru.

Dok Samsung nije objavio imena prvih klijenata za korišćenje nove tehnologije za proizvodnju 7LPP-a, firma je ukazala na to da će prvi čipovi koji će se  koristiti biti za mobilne i visokokvalitetne računarske (HPC) aplikacije.

Čarli Bae, izvršni potpredsednik tima za prodaju i marketing kompanije Samsung Electronics, rekao je da je uvođenje novog 7LPP čvora baziranog na EUV-u revolucionarna prekretnica u industriji poluprovodnika. On je naveo da će "temeljni pomak" proizvodnje vafera "optimalan izbor ne samo za mobilne i HPC, već i za širok spektar najsavremenijih aplikacija".

Ranije danas, glavna globalna proizvođačka kompanija za proizvodnju čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) predviđala je nisku potražnju za hardverom za kripto rudarstvo kako bi se suprotstavila njegovom rastu prihoda u četvrtom kvartalu 2018.


 

Pripremila: Majda Petrović