Američka kompanija za bezbednost blokčeina i kripto novčanik, BitGo, najavila je razvoj novčića zasnovanog na Itirijumu (ETH) koji je podržan 1:1 sa bitkoinom (BTC), prema zvaničnom saopštenju od petka, 26. oktobra.

U saopštenju se navodi da će Wrapped Bitkoin korisnicima da omogući "širok spektar novih slučajeva decentralizovane upotrebe, uključujući decentralizovane berze (DEXs), kao kolateral za stabilne novčiće ili kreditiranje, za plaćanja i fleksibilne pametne ugovore unutar Itirijumovog ekosistema".

Glavni decentralizovani projekti poput Kyber Network-a, Gnosis-a, MakerDAO-a i drugi će najaviti lansiranje novog novčića ERC-20 i njegove prve važne upotrebe u januaru 2019. godine.

Opisujući predstojeći novčić kao "zainteresovanost zajednice za transformaciju", BitGo je tvrdio da će novi tok doneti "stabilnost i vrednost" glavne kriptovalute (bitkoina) da bi kriptovalute bile primjenjive za kompanije zasnovene na Itirijumovom blokčeinu.

BitGo je naveo da je kompanija predstavila novu digitalnu imovinu sa "Full proof of reserve" koja doprinosi "značajnim institucionalnim interesima" u tokenizaciji sredstava kao što su hartije od vrednosti, robe i nekretnine.

Prema izjavama, svaki bitkoin će biti evidentiran na kontrolnoj tabli sa prikazanim adresama i balansima, a korisnici će moći da verifikuju svaki bitkoin depozit na blokčeinu, koji je dostupan za nadgledanje putem itirijuma.

Početkom septembra, BitGo je stekao državni status kompanije od poverenja u Južnoj Dakoti kako bi postao sertifikovani čuvar (custodian) kriptovaluta. Kao pružalac kastodi usluga, BitGo će biti podvrgnut regulatornom nadzoru u skladu sa politikama “know your customer” (KYC) i protiv pranja novca (AML).

 

Pripremio: Nikola Mosurović