Grčki sud prihvatio je ruski zahtev za izručenje Aleksandra Vinika osumnjičenog za bitkoin (BTC) prevaru, što je zakomplikovalo naknadne međunarodne parnice, objavio je Associated Press 30. jula.

Veće viših sudija u Solunu donelo je odluku u korist novog zahteva od strane Rusije za izručenje optuženog kompjuterskog eksperta. Na ročištu u ponedeljak Vinik je, navodno, odbacio navode o prevarantskoj aktivnosti i rekao da se bori protiv dominacije SAD-a u globalnom finansijskom sistemu. Odluka suda komplikuje slučaj pošto SAD i Francuska traže njegovo izručenje.

Vinik, bivši vlasnik kripto berze BTC-e, uhapšen je od strane grčke policije u julu 2017. godine po nalogu američkog Ministarstva pravde. Vlasti su ga optužile za prevaru i pranje čak 4 milijarde dolara u bitkoinu tokom šest godina.

13. jula, grčki sud je "odobrio zahtev Francuske za izručenje Vinika", što bi moglo dovesti do daljnjeg izručenja SAD-u. Međutim, Vinikov advokat je rekao da planira da podnese žalbu na odluku suda u Vrhovnom sudu Grčke.

Francuske vlasti optužile su Vinika da je "prevario preko 100 ljudi u šest francuskih gradova u periodu od 2016. do 2018. godine." Vlasnik BTC-e berze poricao je navode, tvrdeći da je "prenosio elektronski novac putem platforme", što je smatrao "legitimnim ličnim transakcijama".

Iako je rusko Ministarstvo inostranih poslova prethodno insistiralo da ruski zahtev za izručenje Vinika treba da ima prioritet nad francuskim, odluka o tome koja će država eventualno uhapsiti Vinika je na ministru pravde u Grčkoj.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić