Rezultati Vells Fargo/Gallup ankete objavljeni 27. jula otkrivaju da samo 2% američkih  investitora poseduju bitkoin, ali 26% njih je zintrigirano njime.

Onlajn istraživanje je sprovedeno u periodu od 7. do 14. aprila 2018. godine u SAD-u među investitorima sa više od 10.000 dolara u akcijama, obveznicama ili zajedničkim fondovima. Rezultati su pokazali da velika većina investitora koji su već čuli za bitkoin neće ulagati u vodeću kriptovalutu u skorije vreme, 72% je reklo da nemaju nikakav interes da kupe bitkoin.

Prema podacima, 96% investitora je čulo za bitkoin, "samo oko 3 od 10 investitora (29%) kažu da znaju nešto o digitalnim valutama",  67% kaže da su čuli ali ne znaju mnogo o njima.

Iako početna namera bitkoina podrazumeva njegovu upotrebu kao sredstva plaćanja ili "elektronski novac", velika volatilnost učinila ga je "popularnijim kao investiciju sa visokim rizikom/visokom nagradom nego kao onlajn valutu ali i prihvatanje bitkoina za elektronsko plaćanje raste". Rezultati istraživanja pokazuju da 75% ispitanika vidi investiciju u bitkoin kao "veoma rizičnu", a 23% kažu da je to "donekle rizično".

Statistika na osnovu pola i godina pokazuje da mlađi muškarci najčešće kažu da znaju nešto o bitkoinu i digitalnim valutama. Izveštaj takođe navodi, „vezano za razliku u godinama da investitori sa manje od 100.000 dolara u investicijama (koji imaju tendenciju da budu mlađi) verovatnije će biti više upoznati sa inovacijama nego oni sa više imovine“.

Studija o Amerikancima i kriptovalutama koju je naručio Finder.com u februaru pokazala je da je 8%, ili oko 26 miliona Amerikanaca, već kupilo kriptovalutu.

Nedavni izveštaj o top deset kripto projekata koji su sakupili minimum milion dolara u 2017. godini otrkiva da je u proseku svaki imao povraćaj investicije od preko 136.000%.

 

Pripremila: Majda Petrović