Kripto novčanik MyEtherWallet (MEW) u saradnji sa firmom za kripto finansije Bity pokreće platformu za razmenu kriptovaluta u fiat bez KYC uslova. MEW je objavio vesti u blog postu 20. februara.

Prema objavi, korisnici MEW V5 novčanika sada mogu da menjaju bitkoin (BTC) i itirijum (ETH) u vrednosti do 5.000 švajcarskih franaka u evre i švajcarske franke bez KYC uslova. Korisnici navodno mogu da menjaju novac iz bilo kog dela sveta.

KYC procedura omogućava organizacijama da verifikuju identitet klijenta pre nego što im pružaju usluge. Kompanije time mogu da vide da li njihovi klijenti učestvuju u ilegalnim aktivnostima poput pranja novca ili korupcije.

Korišćenjem takozvane “Exit-to-Fiat” opcije, korisnici moraju da biraju određene digitalne ili fiat valute u korisničkom panelu novčanika. Od korisnika će dalje biti zatraženo da pruži lične podatke, uključujući broj telefona, detalje bankarskog računa, zvanični naziv njihovog bankarskog naloga i adresa plaćanja.

Veća privatnost i anonimnost pri upotrebi kriptovaluta su uvek povezane od strane vlada i regulatora sa ilegalnim aktivnostima i mogućem pranju novca. Prošlog meseca, kineska Administracija za Sajber prostor (CAC) uvela je nove regulative za blokčein firme koje rade u državi.

Smernice CAC-a zahtevaju od blokčein startapova da omoguće vlastima pristup njihovim skladištenim podacima i da uvedu procedure registracije koji bi zahtevali ličnu kartu ili broj telefona od korisnika. Štaviše, oni će biti obavezni da nadgledaju sadržaj i da cenzurišu informacije koje su zabranjene po važećim kineskim zakonima.

U aprilu 2018. godine, Amazon Technologies Inc. je dobio patent za protok podataka na tržištu koji bi im omogućio da kombinuju više izvora podataka. Time bi se omogućilo praćenje kripto transakcija i korisnika u realnom vremenu. Ovo bi praktično dovelo do potpunog nestanka anonimnosti transakcija koji se vrše bitkoinom, itirijumom ili bilo kojom kriptovalutom koja nije fokusirana na privatnost.

 

Pripremio: Marko Mihajlović