Rudarenje bitkoina je postalo decentralizovanije i nastavlja da se diversifikuje, objavio je novi izveštaj kanadske kompanije za upravljanje imovinom Canaccord 6. februara.

Canaccord, koji prati sektore blokčeina i digitalnih valuta, zajedno sa drugim finansijskim operacijama, istakao je sve veću distribuciju heš stope bitkoina u proteklih pet godina.

Ovo, kaže se u izveštaju, predstavlja konkurentno tržište koje zauzvrat čini da je najveća kriptovaluta manje podložna napadima.

Brojni rudarski pulovi trenutno doprinose obradi transakcija bitkoin mreže, a taj broj se značajno povećava od 2014. godine.

Prema podacima Canaccorda, u 2014. godini, pul  Ghash.io je kontrolisao oko polovine tržišta. Pet godina kasnije, nijedan pojedinačni pul ne kontroliše više od 19 posto heš stope, prema podacima od 2. februara.

Trenutni najveći akcionar ostaje Antpool, navodi se u izveštaju, koji uz ViaBTC pripada bitkoin rudarskom gigantu Bitmain-u. Kompanija je u protekloj godini imala uspone i padove, s tim što se njegov udeo u rudarskoj sferi smanjio.

Statistika o rudarskim pulovima varira u zavisnosti od izvora. Podaci iz Blockchain.com trenutno pokazuju da je udeo Antpool-a na 10,5%, dok Bitaps sugeriše da je blizu 8,5%.

Uopšteno govoreći, brzina heša bitkoina se poboljšala od novembra, kada je pad cene bitkoina uzrokovao da rudari smanje aktivnost zbog problema profitabilnosti.

 

Pripremila: Majda Petrović