Istraživačka organizacija Data Foundation i IT firma Booz Allen Hamilton objavili su izveštaj sa pet predloženih pitanja za usmeravanje federalne vlade SAD-a o tome gde i kako implementirati blokčein inicijative.

Njihovo istraživanje objavljeno je u izveštaju pod nazivom "Bringing Blockchain Into Government: A Path Forward for Creating Effective Federal Blockchain Initiatives", 10. juna.

Prema izveštaju, blokčein rešenja imaju najviše smisla kada se primenjuju na neku vrstu postupka sa unapred određenim nivoom konzistentnosti i niskim nivoom agilnosti, pod pretpostavkom da je nepromenljivi registar kojeg obezbeđuje blokčein vredan za taj projekat.

U izveštaju je navedeno pet pitanja na osnovu kojih federalna organizacija može da odluči da li blokčein rešenje ima smisla za dati projekat:

“1. Da li blokčein nudi stvarnu korist za sigurnost informacija, poverenje ili transparentnost? … 2. Može li se blokčein praktično i efikasno primeniti? … 3. Koji je blokčein dizajn najprikladniji? … 4. Da li su troškovi primene blokčeina opravdani u odnosu na dobijene informacije? … 5. Da li primena zadovoljava važeće zakone o razmeni podataka i poverljivosti?”

U izradi ovih kriterijuma, organizacije su razmotrile sedam instanci blokčein inicijativa na federalnom nivou koje su smatrale uspešnim.

U izveštaju se navodi nekoliko blokčein inicijativa u raznim agencijama kao što su Uprava za hranu i lekove (FDA), Odeljenje za zdravstvo i ljudske usluge, Odeljenje za trezor i Ministarstvo obrane, između ostalih.

U izveštaju se navodi da su programi u različitim fazama uspeha i razvoja. Istraživači zaključuju: “Da li će blokčein na kraju dokazati uspeh u vladi tek treba da se vidi. Ali za sada, primena blokčeina za vladine programe i operacije treba da bude dobrodošao razvoj kad god je to moguće.”

Kao što je ranije izvestio Cointelegraph, FDA je u februaru pokrenula pilot program koristeći blokčein tehnologiju za praćenje lanca snabdevanja za farmaceutske proizvode. Program pilot projekta koji se odvija pod Zakonom o sigurnosti lanca snabdevanja lekovima posebno je fokusiran na praćenje lekova i sprečavanje falsifikovanja farmaceutskih proizvoda.