Gotovo 90% prijavljenih obima trgovanja kripto berzi može biti netačno, upozoravaju nova istraživanja platforme za trgovinsku analitiku The Tie u sažetku objavljenom 18. marta.

Izveštavajući o brojkama prikupljenim od 97 berzi, istraživači su otkrili da velika većina obima za koje se tvrdi da dolaze od korisnika možda u stvari ne postoji.

Ova otkrića pojavila su se kao rezultat kalkulacija manje poznatih berzi u odnosu na poznate kao što su Binance i Kraken.

"Ukupno smo procenili da je 87% berzi izjavilo da je obim trgovine potencijalno sumnjiv i da je 75% berzi imalo neki oblik sumnjive aktivnosti na njima", napisao je The Tie u komentarima na društvenim mrežama. Organizacija je dodala:

„Ako bi svaka berza u proseku imala obim po poseti poput CoinbasePro-a, Gemini-a, Poloniex-a, Binance-a i Kraken-a, očekivali bismo da će stvarni obim trgovine među 100 najvećih berzi iznositi 2,1 milijardu dolara dnevno. Trenutno je prijavljeno da taj broj iznosi 15,9 milijardi dolara.”

Berze su često suočavale sa optužbama za pogrešno izveštavanje o obimu trgovanja: sličan izveštaj objavljen u martu 2018. upozorio je na slične probleme sa podacima iz berze.

Tada, kao i sada, direktor Binance-a Šangpeng Žao (ŠŽ) tvrdio je da izvori kao što su CoinMarketCap doprinose ovome.

"Zašto berze lažiraju obim trgovanja?" Upitao je na Tviteru nakon izveštaja The Tie-a. ŠŽ je takođe napisao:

“CoinMarketCap je u našem prostoru sajt sa najvećim saobraćajem i najveći promoter za sve berze. Biti visoko rangiran na CMC-u, znači imati prednost za dobijanje novih korisnika. ALI na štetu KREDIBILITETA kod profesionalnih korisnika.”

ŠŽ je ponovio slične tvrdnje o CoinMarketCap-u koje su se pojavile u decembru, fokusirajući se na prvih 25 bitkoin (BTC) trgovinskih parova.

U međuvremenu, prošlog meseca, Cointelegraph je pisao o tome kako su ukupni obimi trgovanja na berzama pali na najniži nivo od maja 2017. godine.