Očekuje se da će blokčein aplikacije za energetski sektor ostvarivati 67% složenog godišnjeg rasta (CAGR) tokom narednih deset godina, pokazalo je novo istraživanje.

Veličina tržišta na godišnjem nivou do 2028. godine dostići će 7,7 milijardi dolara

Navigant Research, tim za istraživanje i konsalting tržišta sa sedištem u Koloradu, objavio je izveštaj posvećen razvoju blokčein aplikacija u energetskom sektoru 22. oktobra.

Istraživanje pod naslovom „Pregled blokčein aplikacija za energetski sektor“ pruža analizu blokčein tržišta po regionima i segmentima, kao i globalne prognoze prihoda ostvarenih na blokčeinu na energetskom tržištu do 2028. godine.

Kao takvo, predviđa se da će globalna implementacija blokčeina za energetski sektor ostvariti 19 milijardi američkih dolara kumulativnog prihoda tokom naredne decenije, dostižući godišnju veličinu tržišta od 7,7 milijardi dolara 2028. godine, na CAGR od 66,9%, kaže se u izveštaju.

Početak usvajanja

Prema Navigant Research, većina ranih blokčein energetskih aplikacija biće koncentrisana u regionima sa konkurentnom tržišnom strukturom i malim barijerama za ulazak na tržište, poput Evrope, Azije i Pacifika, kao i nekih delova Sjedinjenih Država.

Očekuje se da će Evropa i Severna Amerika predvoditi tržište, dok se očekuje da Azijsko-pacifički region postane vodeći svetski lider 2027. godine, navodi se u izveštaju.

Džonaton de Vilier, analitičar istraživanja iz kompanije Navigant Research, istakao je važnost novih informacionih tehnologija kako bi se olakšale transakcije između učesnika u mreži uz brzi rast digitalnih i decentralizovanih aplikacija.

Analitičar je napomenuo da bi blokčein tehnologija mogla poslužiti kao okvir za ova nova tržišta pružajući osnovu za upravljanje informacijama i koordinaciju, kao i minimizovanje učešća posrednika i smanjenje vremena i troškova transakcije.

Blokčein tehnologija se do danas primenjivala i testirala širom sveta u energetskom sektoru. Početkom oktobra australijska tehnološka firma Power Ledger je najavila drugo ispitivanje energije u Japanu zasnovano na blokčeinu kako bi se pratili viškovi solarne energije i trgovanje strujom. U avgustu američko Ministarstvo energetike dodelilo je grant od milion dolara organizacijama koje razvijaju komercijalnu platformu za energetske transakcije na blokčeinu.