Nedavna studija koju je pripremila konsultantska ICO firma Statis Group otkrila je da je više od 80% ICO projekata sprovedenih u 2017. godini identifikovano kao prevara. Studija je uzela u obzir životni ciklus ICO-a koji su pokrenuti 2017. godine, od prvobitne prodaje do najrazvijenije faze trgovanja na kripto berzi.

Istraživanje je pokazalo da je u 2017. godini "preko 70% finansiranja ICO-a (po obimu ulaganja) otišlo na kvalitetnije projekte, iako je preko 80% projekata identifikovano kao prevara." Analitičari su utvrdili da 4% ICO-a nisu uspeli, a 3% je "nestalo". Studija je pripisala nestanak ICO-a tome što "nisu bili navedeni na berzama za trgovinu i nisu imali dobprinos kodu Github-a na tromesečnoj osnovi od tog trenutka."

Prema studiji, ukupno finansiranje novčića i tokena u 2017. godini iznosilo je 11,9 milijardi dolara. 1,34 milijardi dolara (11%) od finansiranja ICO-a je otišlo na prevare, većina tog novca je je završila u tri velika lažna projekta; Pincoin (660 miliona dolara), Arisebank (600 miliona dolara) i Savedroid (50 miliona dolara), što ukupno iznosi 1,31 milijardi dolara. Ovo ukazuje na to da, iako je veliki broj ICO-a bio prevara, dobili su vrlo malo sredstava u poređenju sa industrijom u celini.

Ranije ovog meseca TechCrunch objavio je izveštaj na osnovu podataka Coinopsy-a i DeadCoins-a, koji je otkrio da je više od hiljadu kripto projekata "već mrtvo" od 30. juna 2018. godine. Prema listi Coinopsy-a, bilo je 247 "mrtvih" dok DeadCoins poseduje dugačku listu od 830 "mrtvih" kriptovaluta.

Prema istraživanju kompanije Carbon Black u junu, u prvoj polovini 2018. godine ukradeno je oko 1,1 milijardi dolara u digitalnoj valuti. Sigurnosna kompanija je rekla da kriminalci iskorišćavaju prednosti dark veba da bi olakšali krađu kriptovaluta. Procene su navodno pokazale da ima 12.000 tržišta i 34.000 ponuda povezanih sa kripto-krađom koje hakeri mogu da iskoriste.

Zajednički izveštaj konsultantske firme PwC i švajcarske organizacije Cripto Valley otkrio je da je obim ICO-a između januara i maja 2018. godine dostigao 13,7 milijardi dolara u 2018. godini, što je dvostruko više nego što je tržište iznosilo tokom čitave 2017 godine.