Demokrate šalju u Kongres novi predlog zakona kojim bi velike tehnološke kompanije, poput Fejsbuka, izdvajale milion dolara dnevno ukoliko bi izdavale kriptovalute, prenosi Rojters 15. jula.

Rojters navodi kopiju predloga zakona - koju je objavio Cointelegraph čim se pojavio prošle nedelje.  U njoj se navodi da se predlaže uvođenje novčane kazne od 1 milion dolara dnevno svakoj firmi koja krši predložena pravila.

Prema navodima Rojtersa, zakon je predložen za razmatranje od strane Demokratske većine koja predvodi Komitet finansijskih službi Sjedinjenih Država:

“Veliki uslužni program ne može uspostaviti, održavati ili upravljati digitalnom imovinom koja je namenjena širokoj upotrebi kao sredstvo razmene, jedinica vrednosti, sredstvo očuvanja vrednosti ili bilo koja druga funkcija, kao šo je definisano od strane Upravnog odbora sistema federalnih rezervi.”

U izveštaju se navodi da je nacrt zakona, pod nazivom “Zadržimo velike teh kompanije podalje od finansijskih aktivnosti”, znak da se povećava nadzor od strane zakonodavaca izazvanih nedavnim saopštenjem Fejsbuka o libra novčići, koji bi imao potencijalnu izloženost ukupnom broju od 2,7 milijardi korisnika svakog meseca.

Rojters očekuje da će republikanci koji se zalažu za inovacije biti zdušno protiv ovakvog poteza i da bi zakon mogao da se suoči sa još snažnijim otporom ako prođe kroz donji dom i rasprava pređe u Senat.

Kako je saopšteno, Kongres je zatražio saslušanje na temu Libra i zatražio je da Fejsbuk i njegovi partneri uvedu službeni moratorijum na razvoj libra novčića dok se ne ispitaju i reše adresirani problemi.

Džerom Pauel, šef američkog Fed-a, u neđuvremenu je rekao da prepoznaje i potencijalne koristi i rizike u vezi sa libra novčićem. On je dalje tvrdio da za sada centralna banka nije preterano zabrinuta zbog toga što više nije u mogućnosti da provede monetarnu politiku za kriptovalute, kao mlade klase imovine.

Obnovljeni talas interesovanja za kripto - delom podstaknut najavama za libru, čak je naveo i američkog predsednika Donalda Trampa da javno izrazi svoje protivljenje kriptovalutama prošle nedelje, sa posebnim osvrtom na bitkoin i libru. Brojni komentatori su označili predsednikov angažman kao veliku prekretnicu.