Poslanik u parlamentu države Njujork je najavio na Fejsbuku 3. januara da će država imati radnu grupu za kriptovalute, prvu takve vrste u SAD.

Klajd Vanel, poslanik u njujorškom parlamentu i predsedavajući Pododbora za Internet i nove tehnologije, je izjavio da je Njujork postao prva federalna jedinica u SAD koja je osnovala radnu grupu za kriptovalute koja ima za cilj proučavanje propisa, upotrebe i definicije digitalne valute. Guverner Endrju Kuomo je potpisao zakon “O izučavanju digitalnih valuta” 21. decembra 2018.

Još u junu, Odbor za bankarstvo je glasao za stvaranje radne grupe za digitalne valute. Članovi radne grupe (inženjeri, potrošači, investitori, blokčein kompanije i akademici) koje su imenovali guverner, Senat i parlament će biti u obavezi da podnesu relevantne izveštaje do 15. decembra 2020. godine.   

U izveštaju će se proučiti uticaj propisa na razvoj digitalnih valuta i blokčein sektora unutar države, uticaj kriptovaluta na uplate poreza i transparentnost tržišta digitalnih valuta.

Komentarišući inicijativu, Džuli Samjuels, izvršna direktorka neprofitne organizacije koja predstavlja tehnološke kompanije iz Njujorka, Tech:NYC, navodi da će “kriptovalute i blokčein tehnologija uticati na finansije i mnoge druge sektore širom sveta u godinama koje dolaze”. Vanel navodi:

“Njujork je finansijski predvodnik u državi. Njujork će biti predvodnik i što se tiče dobre finteh regulative. Radna grupa stručnjaka će pomoći da uspostavimo ravnotežu između blokčein sektora i ekonomskog okruženja kriptovaluta i zaštite investitora i potrošača u Njujorku.”

Druge federalne države u SAD su uvele zakone kojima kreiraju organe državne uprave koji će proučavati potencijalni uticaj blokčeina i kripto sektora na trgovinu. U junu je guverner Konektikata potpisao zakon kojim se osniva radna grupa za proučavanje blokčein tehnologije. Zakonom su utvrđeni vremenski okviri za istraživanje i pružanje izveštaja o potencijalnoj upotrebi kripta u kriminalnim aktivnostima.