Generalni tužilac Njujorka Erik T. Šnajderman pokrenuo je "Inicijativu integriteta virtuelnih tržišta", "istraživanje politike i prakse" platformi za trgovanje digitalnim valutama, prema saopštenju za javnost 17. aprila.

U okviru inicijative, poslata su pisma na trinaest glavnih berzi kriptovaluta, u kojima se traže informacije o njihovom poslovanju, internim kontrolama i drugim ključnim pitanjima. Šnajderman je naveo:

"Sa porastom popularnosti kriptovaluta, potrošači u Njujorku i širom zemlje imaju pravo na transparentnost i odgovornost kada ulažu svoj novac. Ipak, često potrošači nemaju osnovne činjenice koje su im potrebne da procene pravičnost, integritet i sigurnost ovih trgovinskih platformi. Inicijativa integriteta virtuelnih tržišta namerava da to promeni, promovišući odgovornost i transparentnost na tržištu virtuelnih valuta koju investitori i potrošači zaslužuju."

U sklopu napora da se zaštite kripto investitori i korisnici i da se poveća transparentnost o tome kako funkcionišu platforme za trgovinu virtuelnim valutama, berzama je dostavljen upitnik. Upitnik traži od platformi da pruže informacije poput njihovog pristupa u borbi protiv tržišnih manipulacija, korišćenja ne-javnih informacija o trgovanju i zaštite korisničkih sredstava.

Akcija navodno ima za cilj da prosečnim investitorima bolje približi razumevanje rizika i zaštite povezanih sa platformama za trgovanje kriptovalutama. U saopštenju se navodi:

"Često na platformama nedostaje osnovna tržišna zaštita tradicionalnih investicionih platformi. Štaviše, obim obaveštavanja klijenata o trgovačkim pravilima, internim kontrolama i drugim osnovnim praksama varira od platforme do platforme, što otežava ili onemogućava budućim korisnicima da procene stvarne rizike trgovine na određenoj platformi."

Pisma su poslata berzama kriptovaluta kao što su Coinbase, Inc. (GDAX), Gemini Trust Company, bitFlyer USA, Inc., iFinex Inc. (Bitfinex), Bitstamp USA Inc., Payward, Inc. (Kraken), Bittrex, Inc. , Circle Internet Financial Limited (Poloniex LLC), Binance Limited, Elite Way Developments LLP (Tidex.com), Gate Technology Incorporated (Gate.io), itBit Trust Company i Huobi Global Limited (Huobi.Pro).

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić