Sud Južnog okruga u Njujorku odobrio je nastavak tužbe protiv Davida Pikea zbog njegove navodne veze sa ponzi šemom OneCoin.

Finansijski list FinanceFeeds izvestio je 21. decembra da je nastavak slučaja odobren do 12. januara 2020. na osnovu sudskih dokumenata podnetih 20. decembra.

„Fenero fondovi“ - praćenje puta pranja novca OneCoin-a

Pomoćnik državnog tužioca, Nikolas Foli, je navodno izjavio da advokati stranaka razgovaraju o potencijalnom raspoređivanju optužnice. Proširenje se smatra prikladnim s obzirom na to da se te rasprave i dalje vode.

Pike je bio glavni operativni direktor navodnog fonda privatnog kapitala poznatog kao "Fenero fondovi". Ti fondovi su, kako se izveštava, korišteni za pranje novca iz ponzi šeme OneCoin.

Pike je optužen da je davao materijalno neistinite izjave i predstavke pred specijalnim agentima iz FBI-a, Odeljenja za krivičnu istragu IRS-a i predstavnicima američkog Tužilaštva za južni okrug Njujorka.

Ponzi od 4 milijarde dolara se konačno završava

Okrivljeni je, kako se navodi, lažno tvrdio da nije bio svestan da je oko 400 miliona dolara prebačeno u gore pomenuti fond došlo od osnivača OneCoin-a Ruže Ignjatove ili da je novac dospeo iz ove šeme.

Kako je Cointelegraph izvestio ranije ovog meseca, zvanična veb lokacija OneCoin konačno je zatvorena, mesecima nakon što su vlasti Sjedinjenih Država optužile jednog od njegovih osnivača za pokretanje piramidalne šeme od četiri milijarde dolara.