Gradska kuća na šest spratova na istočnoj strani Njujorka je na prodaju po ceni od 30 miliona dolara u fiat valuti ili 45 miliona dolara u kriptovaluti, prenosi Wall Street Journal (WSJ).

Blokčein investitor Klaudio Guazoni de Zanet izjavio je da će prihvatiti bitkoin (BTC), itirijum (ETH), ili ripl (XRP) za imovinu, napominjući razlog za višu cenu u kriptovalutama - $ 45 miliona nasuprot ceni do 29,95 miliona dolara - zbog volatilnosti tržista kriptovaluta:

"Ja iskreno verujem ovim mrežama, ali su one vrlo nestabilne. Mogu se smanjiti i 60% za dve nedelje."

Zanet je osnovao hedž fond Zanett Asset Management 1992. i 2015. Lyster-Zanett, koje na njegovom LinkedIn nalogu opisuje kao "multi-manager Master / Feeder hedž fond fokusirajući se na  mala / srednja-tržište kapitala u SAD + ulaganja u blokčein i kriptovalute."

Gradska kuća, koja je sada oglašena za prodaju, dospela je u vesti prošlog marta kada su Zanet i njegova supruga kažnjeni novčanim kaznama u iznosu od 8.000 američkih dolara za iznajmljivanje smještaja putem interneta za kratkoročne boravke manje od 30 dana, što je nelegalno u Njujorku.

Gradovi širom sveta počinju da oglašavaju prodaju imovine u kriptovalutama, budući da bitkoin bez sumnje stimuliše posao sa nekretninama. Cointelegraph je izvestio o pet gradova u kojima ste mogli da koristite kriptovalute za kupovinu nekretnina prošle jeseni, uključujući Majami, Dubai, Njujork, Lejk Taho i Bali.

Takođe su došle i ponude za nekretnine samo za bitkoin, uključujući i svetsku baštinu UNESCO-a oglašeno za prodaju na Ibici prošlog novembra za 1.850 BTC-a, a karipsko ostrvo je u decembru prošle godine oglašeno za 570 BTC.

 

Pripremio: Nikola Mosurović