Uprava za finansijska tržišta Novog Zelanda (FMA) dodala je još tri kripto platforme na svoju crnu listu zbog mogućih prevara, objavila je FMA u sredu, 12. decembra.

OneLife Network Limited zajedno sa OneCoin Limited su dodati na listu zato što imaju "sve karakteristike prevare" i obećavaju nerealne profite. Štaviše, FMA je saznala da pomenute kompanije održavaju promo događaje na Novom Zelandu i nude investicije, čime krše zakon svoje zemlje tako što deluju kao neregistrovane finansijske usluge.

Druga kripto kompanija, Bitcoin Revolution Limited, bila je takođe osumnjičena za prevare. Kako izveštava Finance Magnates, ova firma za trgovanje kriptovaluta sumnjičavo je objavila na svojoj stranici “Zaradite do 1.000 dolara po satu ili više, počevši od danas".

Osim toga, FMA je podsetila na upozorenje iz oktobra, podsećajući javnost da je Bitcoin Revolution Limited lažno tvrdio da su trenutni ili bivši premijeri i zvaničnici Trezora investirali u bitkoin (BTC).

Cointelegraph je preneo krajem 2017. godine glasine na društvenim mrežama u kojima se navodi da je bivši premijer Novog Zelanda Sir Džon Kej uložio 1.000 dolara u bitkoin, a da je vrednost investicije krajem 2017. godine iznosila oko 300 miliona dolara. Kej je kasnije demantovao ovu informaciju i rekao da je prvobitna vest objavljena putem lažnog sajta koji se predstavio da je New Zealand Herald - najveći list u zemlji.

Novozelandske vlasti nastavljaju da prate druge moguće kripto prevare. U septembru, policija je upozorila građane na prevare na mreži uopšte, jer je jedan investitor na taj način izgubio 320.000 novozelandskih dolara.

U oktobru i novembru, FMA je takođe stavila na crnu listu nekoliko kompanija povezanih sa kriptovalutama, uglavnom zbog obećanja nerealnih profita ili ne uspevaju da dobiju potrebne dozvole lokalnih vlasti.


Pripremio: Nikola Tasić