Novozelandska policija upozorila je javnost na onlajn prevare nakon što je investitor izgubio 320.000 NZD dolara (213.000 američkih dolara) u kripto prevarama, potvrdila je policija iz Kenterberija u sredu 26. septembra.

Neimenovanog investitora, koji je napravio više investicija u onlajn kripto šemama koje su se pokazale kao prevara, privukli su njihovi „izuzetno dobri povraćaji“, objašnjava policijski izveštaj iz Kenterberija.

Prema izveštaju, koji ne pominje vrstu operacije, ti povraćaji u "ulaganja u kriptovalute, poput bitkoina  ubrzo su počeli da opadaju". Kada su investicije prestale zbog nedostatka povraćaja, to je dovelo do toga da prevarant lično kontaktira investitora, navodeći investitora da uloži više sredstava putem veb-sajta.

"Pojedinci treba da traže savete pre nego što naprave bilo kakve onlajn investicije za koje nisu sigurni", prokomentarisao je viši narednik Pol Rivs, dodajući:

"Prevaranti su izuzetno uporni i mogu izgledati vrlo verodostojno, jer su veoma upućeni u tu sferu."

Policijski izveštaj završava se linkom preko koga se može doći do više informacija o kripto sigurnosti.

Regulatori širom sveta nastavljaju da se bore protiv prevarantskih grupa koje manipulišu investitorima koji tek ulaze u kripto sferu koja je i dalje u razvoju. Cointelegraph je nedavno izveštavao o broju krađa identiteta u Velikoj Britaniji od strane prevarantskih kompanija koje su se predstavljale kao licencirane kripto institucije.

Prošle nedelje je Ilon Mask, direktor Tesle i SpaceX-a, kontaktirao Džeksona Palmera, osnivača dodžkoina (DOGE), za pomoć u zaustavljanju kripto prevaranata na Tviteru.

 

Pripremio: Nikola Tasić