Ji Gang, koji je “neočekivano” postavljen za novog guvernera Narodne banke Kine (PBOC) 19. marta, mogao bi omekšati stav ove institucije vezan za kriptovalute, s obzirom na njegove pozitivne stavove o bitkoinu (BTC).

Prema izveštajima kineskih medija, Ji Gang je govorio o bitkoinu krajem 2013. godine, kad je rekao da glavna kriptovaluta ne može biti pravno priznata od stane Narodne banke Kine u skorijoj budućnosti. Istovremeno, prepoznao je transakcioni potencijal bitkoina, dodavši da “obični ljudi imaju slobodu da učestvuju”.

Nasuprot negativnom stavu zamenika guvernera Narodne banke, Pana Gongšenga, iznetog decembra 2017. godine, koji je tvrdio da bitkoin “umire”, Ji Gang je izjavio, u to vreme, da je  bitkoin “inspirativan” i da će dugoročno biti predmet javne pažnje.

Ji će preuzeti položaj bivšeg guvernera Narodne banke Kine, Žoua Šaočuana, prema odluci Svekineskog narodnog kongresa. Žou je rekao, 9. marta, da je razvoj digitalnih valuta “tehnološki neizbežan”, ali da bankarski sistem i dalje ne prihvata kriptovalute kao način plaćanja.

Prema rečima Tomija Ksija, kineskog ekonomiste zaposlenog u kompaniji za finansijske usluge OCBC u Singapuru, Ji je jedan od “glavnih pokretača kineske ekonomske reforme u proteklih nekoliko godina”. Uzimajući u obzir njegovu podršku ekonomskim reformama, kao i njegov pozitivan stav prema kriptovalutama, novi guverner PBOC-a mogao bi da signalizira mogućnost stvaranja novog regulativnog pristupa kriptovalutama u Kini.

Za sada, Kina zadržava svoj tvrdi stav o kriptovalutama, koji podrazumeva zabranu razmene kripta u fiat, ICO projekte, a od prošlog meseca i zabranu svih stranih menjačnica kriptovaluta.


 

Pripremila: Kristina Ristin