Dr Kreg Delzel je autor nedavno objavljene studije pod nazivom “Škotske valutne opcije posle Bregzita“. Studija je napisana za škotsku neprofitnu organizaciju pod nazivom Common Weal. U radu dr Kreg Delzel razmatra posledice stvaranja moguće škotske valute nakon Bregzita. Bilo je poziva na drugi škotski referendum za otcepljenje od Velike Britanije, nakon što je Britanija u svom referendumu glasala da napusti Evropsku Uniju. Ubrzo nakon objavljivanja rezultata referenduma, premijer Škotske Nikola Strdžn je objavila svoju nameru o održavanju drugog referenduma. Prethodno je 24. juna 2016. godine rekla da je drugi referendum neminovnost, navodi BBC.

Valutno pitanje je bitna stavka prilikom osamostaljivanja

U prethodnom škotskom referendumu pitanje buduće valute je bilo od velikog značaja za opciju ostanka u Velikoj Britaniji. U radu se navodi anketa sprovedena od strane lorda Eškrofta koja je utvrdila da je više od polovine birača koji su glasali protiv navelo da je valuta jedan od tri najveća razloga za njihovu odluku.  

Dr Delzel se nada da će ispitati različite scenarije koji bi mogli proisteći iz škotskog glasa za nezavisnost u budućnosti.

On kaže:

“Svrha ovog rada je diskusija o komparativnim prednostima i nedostacima razumnih opcija koje samostalnoj Škotskoj može da da potpun i objektivan pregled mogućih ishoda.“

Opcije pred kojima se Škotska nalazi

U prvom referendumu, aktivisti opcije za otcepljenje zalagali su se za ideju da bi Škotska trebalo da zadrži britansku funtu. Prema rečima dr Delzela, ideja je bila da država formira zvaničnu valutnu uniju sa onim što je ostalo od Velike Britanije. To bi dovelo Škotsku pred monetarni odbor Narodne Banke Engleske. Međutim, sada u slučaju drugog referenduma koji se odvija, Škotska ima dve opcije:

1.       Tradicionalne valute: Ova opcija uključuje ili boravak u valutnoj uniji sa Velikom Britanijom i nastavak korišćenja britanske funte. Stvaranje Škotske Funte kao nezavisne valute ili vezane za Funtu ili Evro, odnosno zastrašujuće izglede usvajanja Evra koji bi verovatno odvratio mnoge ljude koji bi inače glasali za otcepljenje.

2.       Kriptovalute: Škotska bi mogla da pokrene i kriptovalutu, što bi mogla da bude zanimljiva ideja. Rusija se poigrava sa tom idejom, kao nedavno u maju 2016. Brave New Coin navodi da je zamenik direktora Pavel Lajvedni iz Rosfinmonitoring-a rekao da će nova valuta biti zgodnija za Ruse. Još jedan zanimljiv slučaj je Ekvador koji je napustio svoju valutu pre više od 15 godina i prešao na USD. Ekvadorski sistem eletronskog novca (Sistema de Dinero Electrónico) počeo je sa radom u decembru, navodi CNBC, što Ekvador čini prvom zemljom koja koristi sve elektronske valute.

Može li kriptovaluta biti uspešna u Škotskoj

Bez obzira na moguć uspeh kriptovalute njen status kao nacionalne valute je pod znakom pitanja. U slučaju kriptovalute izražena je zabrinutost u radu na temu “Nepoznati verifikacijoni sistem“  u poređenju sa bankama sa poslovnim ugledom.

Studija na temu kriptovalute zaključuje:

"Dok kriptovalute treba ozbiljno razmotriti kao moguće posrednike u transakcijama, ne treba ih preterano idealizovati kao potpuno rešenje koje je beskrajno superiornije od postojećih oblika novca. Čak i kada bi se svi tehnički izazovi identifikovali i rešili, mnogi od ekonomskih izazova koji su uključeni u interakcije izmedju valuta, kao što je kurs i kamatne stope, i dalje ostaje."

Međutim, da bi videli kako to sve funkcioniše možemo da koristimo model koji će polako uvoditi kriptovalute uporedo sa tradicionalnim valutama, uostalom ako Rusija i Ekvador pokušavaju, a i mnoge centralne banke su se aktivirale u istraživanju Blockchain-a, znaci da ideja nije blesava.