Itirijum fondacija je dodelila Nimbus-u grant od 650.000 dolara za nastavak rada na light Ethereum 2.0 klijentima, objavljeno je u saopštenju 28. januara. Cilj projekta je da omoguće pametnim telefonima i ugrađenim uređajima da pokreću nodove pogodne za pametne ugovore.

Nimbus je infrastrukturni projekat koji je u martu 2018. pokrenuo Status. Iako je u početku zamišljen kao način da se obezbedi pristup aplikaciji Status na svim pametnim telefonima, njegov domet je kasnije proširen na javno dobro za Itirijum. Kako je za Cointelegraph rekao Jacek Sieka, šef istraživanja u Nimbus-u:

„Istraživanja i razvoj koji je obavljao tim Nimbus-a nisu specifični za Status ili Status mrežu, već su dizajnirani kao javno dobro za svakoga da ga koristi, menja i ima koristi od toga.“

Nimbus sufinansiraju Status, Itirijum fondacija i u malim iznosima Gitcoin. Fondacija je dosad rezervisala ukupno 1,65 miliona dolara.

Ova sredstva će se koristiti za dovođenje Nimbus-a u stanje spremno za proizvodnju, jer će naredne prekretnice uključivati testiranje i eventualno puštanje klijenta koji podržava Itirijumov bejkon lanac.

Šta je Nimbus?

Kao i postojeći Itirijum (ETH) klijenti kao što su Mist i Parity, Nimbus će korisnicima omogućiti da se povežu sa nadolazećom mrežom Ethereum Serenity.

Njegova osnovna odlika je planirana podrška za uređaje koji nisu računari ili serveri. Itirijum blokčein je trenutno previše zahtevan da bi se izvršio na pametnom telefonu. Svaki novčanik baziran na telefonu treba da se poveže na spoljni nod, aranžman nazvan Pojednostavljena verifikacija plaćanja (SPV).

Kao što je objasnio Sieka, Nimbus će omogućiti slabijim uređajima da se potpuno povežu na mrežu:

"Način na koji gradimo i dizajniramo Nimbus više se ne predstavlja kao zamena SPV novčanika. Imaće mogućnosti obrade i upravljanja bilo kojom vrstom transakcija pametnih ugovora, ne samo funkcijama novčanika."

Uređaji koji će moći da podržavaju Itirijum nodove takođe uključuju Raspberry Pi, bankomate i druge ugrađene uređaje. Kako ljudi u svetu u razvoju nemaju uvek pristup najnovijem hardveru, Nimbus će navodno "demokratizovati upotrebu blokčeina širom sveta i pružiti tehnologiju ljudima kojima je najpotrebnija", dodala je Sieka.

S obzirom da se projekat oslanja na razvoj Ethereum 2.0, dalje kretanja po njegovoj mapi puta uticala bi i na Nimbus. Sieka smatra odnos sa Serenity-om simbiotičkim, pri čemu mu plan pomaže da „koordiniraju prioritete i fokus“.

Ali s obzirom da Itirijum fondacija procenjuje da će biti potrebno nekoliko godina da se potpuno završi Serenity, Nimbus-ova kompletna vizija još uvek je prilično daleko od implementacije u praksi.