Starbucks je razjasnio da neće prihvatiti bitkoin ili bilo koju drugu kriptovalutu kao vid plaćanja, uprkos glasina koje su se prenosile kroz mejnstrim medije, prenosi Motherboard u petak 3. avgusta.

U petak, Njujorška berza (NYSE) operater interkontinentalne berze (ICE) je najavila planove da se napravi nova “globalna paltforma i ekosistem za kriptovalute,” pod nazivom “Bakkt.” U ovom poduhvatu bi učestvovale i velike firme kao što su Starbucks, BCG i Microsoft.

Posle velike najave, veliki broj mejnstrim medija, uključujući Blumberg i CNBC, su objavili naslove poput CNBC-ovog “Novo partnerstvo Starbucks-a sa Microsoft-om će omogućiti korisnicima da plate frapućino sa bitkoinom”- direktno nagoveštavajući da će partnerstvo značiti da će kupci moći da kupe stvari u Starbucks-u za kriptovalute.

Portparol multionacinalnog lanca kafiterija je razjasnio u izjavi za Motherboard da “kupci neće moći da kupe frapućino za bitkoin”, već da je kompanija deo novog poduhvata koji ima za cilj razvijanje nove platforme Bakkt, gde će biti moguća “razmena kriptovaluta kao što su bitkoin za američki dolar, koji će se posle koristiti u Starbucks-u”. U saopštenju još stoji da:

“U ovom trenutku, objavljujemo početak trgovanja i konverzije bitkoina. Međutim, nastavićemo da razgovaramo sa kupcima i regulatorima kako se stanje bude menjalo.”

Starbucks-ova zvanična izjava dodatno objašnjava projekat, koji bi mogao, u zavisnosti od regulacija, da uključi fizičku dostavu bitkoin fjučersa:

“Kao inicijalna ponuda Bakkt platforme, internacionalna berza u Americi ima plan da isporuči u okviru jednog dana fizički ugovor za bitkoin u novembru 2018, prateći regulaciju i odobravanje od strane CFTC-a.”

U maju, Njujork Times je izvestio da ICE razmišlja o fizičkoj dostavi fjučers ugovora za BTC, dok vest objavljena u petak to i potvrđuje.

Krajem jula, bivši direktor sa Volstrita koji je postao preduzetnik sa kriptovalutama je rekao da je tržištu kriptovaluta “potreban čuvar od poverenja kao što su Japanska banka, HSBC, ICE ili Goldman Sachs, kako bi se investitori osećali sigurno.”


 

Pripremio: Stevan Kostić