Neki analitičari veruju da će Bregzit bez dogovora postaći skok cene bitkoina (BTC) do neviđenih visina i maksimalnih vrednosti u 2019.

Nikolas Gregori, generalni direktor blokčein kompanije CommerceBlock, čak predviđa da bi on mogao bitno da promeni poziciju bitkoina u svetskoj ekonomiji, o čemu izveštava Independent 9. avgusta.

Bregzit već izaziva previranja na tržištu

Izgleda da će bregzit bez dogovora dovesti do gubitka vrednosti funte u odnosu na druge važne valute, a naročito od potvrde imenovanja Borisa Džonsona za premijera Velike Britanije. Džonson je obećao da će Ujedinjeno Kraljevstvo “po svaku cenu” napustiti EU 31. oktobra 2019.

Gregori navodi:

“Ne samo što će odstupanje iz EU stvoriti previranje i nestabilnost kod dve vodeće fiat valute, već će pokrenuti i krizu identiteta za globalne sisteme jer su nepredviđen slučaj i ranjivosti ogolili vodeće globalne valute.”

To će, kažu neki, podstaći upliv kapitala u bitkoin kao sigurno utočište, uzrokujući da cena drastično skoči.

Rast geopolitičke neizvesnosti i populizma

Strahovi Konfederacije britanske industrije da bi bregzit bez dogovora bio “putovanje u ekonomski haos” utiču na Gregorija da veruje da bi se položaj bitkoina u globalnoj ekonomiji mogao temeljno promeniti.

“Do 2020., očekujemo da će sve više populistički i politički nestabilni svet cementirati status bitkoina i drugih kriptovaluta kao sigurnog utočišta”, rekao je.

“A ako se centralne banke ponovo uključe u povećavanje štampanja novca iznova, slučaj za kriptovalute poput bitkoina čija je ponuda ograničena biće dodatno ojačan.”

Najdžel Grin, izvršni direktor deVere-a, je ranije potvrdio da bi regulacija prilagođena kriptovalutama mogla biti zaštitni znak za post-bregzit Ujedinjeno Kraljevstvo.