Bitkoinom (BTC) se već trgovalo iznad 9.000 dolara, kada je Fejsbuk formalno predstavio svoj Libra kripto protokol.

Uprkos tome što mnogi komentatori tvrde da je trenutni skok cene bitkoina posledica poteza Fejsbuka, iz podataka se jasno vidi da je bitkoinov momentum započeo daleko pre Libre.

Kako je objavio Cointelegraph, Fejsbuk je objavio veb-sajt za svoju kripto šemu 18. juna, kada se BTC kretao oko 9.200 dolara.

Nakon što je veb-sajt pokrenut, najveća kriptovaluta je zapravo pala nekoliko dana pre nego što se povratila iznad 11.300 dolara.

Rast bitkoin tržišta je počeo 1. aprila, sa nekoliko uspona i padova, ali definitivno je preokrenuo prethodnu cenu koja je pala do čak 3.130 dolara.

Ipak, ideja da samo Fejsbuk podstiče rast cene bitkoina i dalje prožima štampu, uključujući i glavne medijske naslove.

"Bitkoin polako - po svojim standardima - raste poslednjih meseci, ali lansiranje Fejsbukove Libre je očigledno bio katalizator nedavnog rasta", izjavio je Kreg Erlam, viši tržišni analitičar u finansijskoj trgovačkoj firmi Oanda, prenosi The Guardian 24. juna.

Čini se da je konfuzija proizašla iz srodnog koncepta da će interes i publicitet oko Libre imati negativan efekat za kriptovalute uopšte.

"Publicitet koji je lansiranje ponovo donelo u kripto prostor, u kombinaciji sa legitimitetom koji nudi, razumljivo je uzbudio zajednicu", dodao je Erlam.

Drugi izvori su se u međuvremenu složili oko ograničene uloge Fejsbuka, ali nisu imali vere u sam bitkoin, Blumberg naziva trenutni entuzijazam "povratkom špekulativnog sna".

Međutim, kako se detalji o Fejbukovim planovima šire, kritika prelazi na tehničke karakteristike Libre, na osnovu kojih se vidi da ima malo veze sa javnim blokčeinovima.

Cointelegraph je nedavno objavio poseban članak koji sumira najverovatnije faktore koji stoje iza rasta bitkoina na 11.000 dolara, a možda i dalje.