Poznati američki ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade Džozef Stiglic ponovio je negativan stav o kriptovalutama u video spotu CNBC-a objavljenom 6. maja.

"Zapravo mislim da bismo trebali da ugasimo kriptovalute", izjavio je Stiglic u videu, ukazujući na svoje mišljenje o glavnim nedostacima digitalnih valuta kao što je bitkoin (BTC).

Prema Stiglicu, kripto nije pravi način za stvaranje efikasnije globalne ekonomije zbog nedostatka transparentnosti. Zaista, on je naglasio da kriptovalute prate ilegalne finansijske aktivnosti kao što je pranje novca prebacivanjem novca „sa transparentne platforme na dark platformu“.

Stiglic je tvrdio da "nema potrebe da iko ulazi u kriptovalute", tvrdeći da takva valuta nema ni jedan od atributa onoga što on naziva dobrom valutom, dok američki dolar ima sve te atribute.

Međutim, svetski poznati ekonomista je još uvijek izrazio poverenje u mehanizam elektronskih plaćanja koji bi predstavljao transparentan finansijski sistem. Prema Stiglicu, podaci u stvarnom vremenu o tome šta ljudi troše doneće i bolje regulisanu ekonomiju i makroekonomsko upravljanje.

Stiglic je ranije dao sličnu izjavu o kriptu 2017. godine, tvrdeći da bi bitkoin trebalo da bude zabranjen jer ne služi bilo kojoj društveno korisnoj funkciji i predstavlja veliki rizik za investitore samo zbog visoke volatilnosti.

Nedavno, Cointelegraph je izvestio da indijska vlada razmatra potpunu zabranu kriptovaluta i navodno je pokrenula nove međuministarske konsultacije o nacrtu zakona.


 

Pripremila: Majda Petrović