Ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade, Pol Krugman, izrazio je svoj skepticizam o vrednosti kriptovaluta u časopisu Njujork Tajms objavljenom 31. jula.

Krugman, koji je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomske nauke u 2008. godini, objašnjava njegovu poziciju kao "kripto skeptika", naglašavajući "nepostojanje veze sa realnim svetom" i visoke transakcione troškove u vezi sa kriptovalutama.

Krugman opisuje kako se istorija novca polako pomera od zlatnih i srebrnih novčića, do novčanica, a sada ka kreditnim karticama i drugim "digitalnim metodama", od kojih su sve služile tome da se kupovina učini jeftinijom.

Prema Krugmanu, oni koji hvale kriptovalute - za koje napominje da imaju relativno visoke troškove poslovanja - stoga "efikasno slave korišćenje najsavremenije tehnologije kako bi se monetarni sistem vratio 300 godina unazad." Krugman dalje postavlja pitanje:

"Zašto bi to iko želeo? Koji problem rešava? Još nisam video jasan odgovor na to pitanje. "

Što se tiče nepostojanja veze sa realnim svetom kod kriptovaluta, Krugman napominje da je "potpuni kolaps realna mogućnost":

"Kada bi špekulanti imali kolektivni trenutak sumnje, naglo se plašeći se da su bitkoini bezvredni, bitkoin bi i postao bezvredan."

Ekonomista nastavlja da napominje da u budućnosti, iako bi mogla biti "potencijalna ravnoteža" u kojoj samo bitkoin - od svih kriptovaluta - preživi jednostavno za korišćenje u "transakcijama na crnom tržištu i utaju poreza", realnost je da će "razočarenje verovatno sruši celu stvar".

Krugman zaključuje napomenom da možda nije u pravu, pozivajući sve kripto entuzijaste da to i dokažu:

"Ali ako želite da tvrdite da sam pogrešio, molim vas odgovorite na pitanje, koji problem rešava kriptovaluta? Nemojte samo pokušavati da ućutkate skeptike mešavinom komplikovanih izraza i libertarijanskih gluposti."

Druge poznate ličnosti iz tradicionalne finansijske sfere i ekonomisti pokazali su slična pesimistična shvatanja prirode kriptovaluta i blokčein tehnologije. Potpredsednik Bearkshire Hataway-a, Čarli Manger, ovog proleća je nazvao bitkoin "sveže pobranim bebećim mozgovima", a suosnivač Apple-a, Stiv Vozniak, rekao je u junu da je blokčein "balon".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić