Laureat Nobelove nagrade za ekonomiju, Robert Šiler, smatra da, iako bitkoin (BTC) može biti balon, to ne znači da će pući i zauvek nestati, navodi se u intervjuu za CNBC-jev Trading Nation, 13. aprila.

Šiler, koji je trenutno profesor ekonomije na Univerzitetu Jejl, predstavlja bitkoin kao "još jedan primer pomodarstva u ljudskom ponašanju”.

"Zainteresovan sam za bitkoin kao za jednu vrstu balona. To ne znači da će pući i nestati zauvek.  Možda će opstati neko vreme.”

Šiler ističe da zna da su "pametni ljudi" uložili u kriptovalute, uključujući i mnoge njegove učenike, ali dodaje da je privlačnost ka kriptovalutama “priča koja, po mom mišljenju, ide mnogo dalje od zasluga ideje." To je više psihološki nego nešto što bi moglo da objasni odeljenje računarskih nauka.

Prema Šileru, postoji deo "ludila" ili "balona"stvorenom oko kriptovaluta koji je politički, jer ljudi, koji ne veruju svojim vladama, mogu biti u iskušenju da investiraju.

U septembru prošle godine, Šiler je otišao na CNBC-jev Fast Money sa Brajanom Kelijem i govorio na isti način o kriptovalutama, rekavši "da je kvalitet priče taj koji privlači ovakvo interesovanje."

U petak, 13. aprila, Brajan Keli je u intervjuu rekao da podržava predviđanje investitora Tima Drapera da bi cena bitkoina do 2022. godine, mogla dostići 250.000 dolara.


 

Pripremio: Nikola Mosurović