Niko od 21 člana osnivača Asocijacije Libra, osim Fejsbuka, još nije preuzeo novac za podršku libri, prenosi BBC.

Početno ulaganje 10 miliona dolara

Od saopštenja Saveta Asocijacije Libra u junu 2019. godine, do danas nije sklopljen finansijski dogovor za osnivačke partnere, prenosi BBC, 23. oktobra, pozivajući se na nekoliko neodređenih izvora.

Uporedo sa objavljivanjem izveštaja o libri u junu, Fejsbuk je objavio da je svaki osnivača u obavezi da uloži minimalno 10 miliona dolara kako bi se potvrdila pozicija i osiguralo glasanje u Savetu.

Prema izvorima BBC-a, članovi nisu raspravljali o naknadi na prvoj generalnoj skupštini Asocijacije Libra prošle nedelje. Dok je Asocijacija Libra odbilo da komentariše to pitanje, u izveštaju se navodi da projekat nije dobio nikakvu finansijsku podršku od bilo kog drugog izvora osim samog Fejsbuka.

Sedam partnera nedavno je napustilo asocijaciju

Asocijacije Libra, neprofitni konzorcijum za upravljanje stejblkoin projektom, održao je svoj prvi sastanak u Ženevi 14. oktobra. Prvobitno je bilo 28 članova osnivača, libra je nedavno izgubila sedam partnera, PayPal, Visa, Mastercard, Stripe, eBay, Mercado Pago i Booking koji su odlučili da napuste konzorcijum.

Potom je David Markus, šef za Fejsbukov kripto novčanik Calibra, prokomentarisao da povlačenje sedam firmi nema uticaja na projekat.

Direktor Fejsbuka Mark Zukerberg uskoro će svedočiti pred Odborom za finansijske usluge Predstavničkog doma jer je ročište zakazano za 23.10.