Kalifornijska kompanija za rudarenje kriptovaluta Plouton Mining izgradiće najveću farmu u Severnoj Americi za rudarenje bitkoina na solarnu energiju, potvrdila je kompanija u saopštenju za medije 25. juna.

Plouton, koja je podružnica Plouton Group Holding-a, kaže da će lokacija u zapadnom Mohaveu imati oko 49 hektara solarnih panela koji dnevno proizvode 10-13 megavata električne energije.

Lokacija je izabrana zbog visoke količine sunčeve svetlosti na godišnjem nivou, koja u proseku iznosi 70%, a kompanija planira da sklopi sporazume sa lokalnim snabdevačima kako bi obezbedila jeftinu energiju za preostalih 30% vremena.

"Najbolja kombinacija prirode i tehnologije će voditi sledeću fazu evolucije rudarenja bitkoina, ispunjavajući obećanje da će bitkoin biti održiva, decentralizovana mreža transakcija", izjavio je Ramek J. Sedaj, izvršni direktor ove operacije, u saopštenju za medije.

"Veoma nam je drago da ljudima pružimo priliku da učestvuju u rastućoj bitkoin blokčein ekonomiji bez potrebe da sami kupuju opremu za rudarenje."

Kako je izvestio Cointelegraph, povećanje cene bitkoina (BTC) dovelo je do ponovnog oživljavanja profitabilnosti rudarenja i decentralizacije, budući da manji učesnici dobijaju lakši pristup tržištu.

Istovremeno, period od novembra prošle godine je doživeo veliki preokret među tradicionalnim teškašima u industriji, kao što je Bitmain, koji su morali da otpuštaju zaposlene i gase operacije kako bi smanjili gubitke.

Kanadska Hut 8, jedna od najvećih svetskih kompanija za rudarenje kriptovaluta, u maju 2018-e je zabeležila gubitke od 140 miliona dolara.

Iako je dugo bio predmet osuda i tvrdnji da šteti okolini, bitkoin rudarenje je u međuvremenu dobilo bolji publicitet u poslednje vreme nakon što je studija otkrila da više od 70% ovih aktivnosti već koristi obnovljivu energiju.