Prema novom izveštaju američke bezbednosne firme Recorded Future, objavljenom 25. oktobra, vlada Severne Koreje sponzorisala je najmanje dva prevarantska novčića.

U izveštaju pod nazivom "Promena obrazaca u korišćenju interneta otkriva adaptivnu i inovativnu severnokorejsku vladajuću elitu", istraživački tim "Recorded Future-a" Insikt Group pominje dve navodne prevere sa novčićima koje imaju veze sa Severom Korejom.

Prvi prevarantski novčić koji navodno podržava Severna Koreja se zove Interstellar novčić, a Insikt Group ga je pronašao u junu 2018. godine. Novčić je, kako se izveštava, nekoliko puta promenio nazive kao što su HOLD, HUZU ili Stellar. Ovo se ne bi smelo pomešati sa XLM tokenom.

Prema izveštaju, novčić HOLD je uveden pa uklonjen na više kripto menjačnica, što je dovelo do obmanjivanja investitora.

Drugi novčić pod nazivom Marine Chain novčić je otkriven na "nekoliko bitkoin foruma" u avgustu 2018. godine. Moneta koja je navodno omogućila tokenizaciju primorskih brodova za više korisnika i vlasnika, je navodno prevarena od strane države Ontario, Kanada.

Mnogi korisnici su se žalili na gubitak desetina hiljada dolara i prevare na veb stranici, koja je od svoje registracije bila domaćin na četiri različite IP adrese. Neki korisnici su istakli da je veb-lokacija marine-chain.io bila skoro identična veb-lokaciji shipovner.io:

April 2018 screenshots of marine-chain[.]io and shipowner[.]io. Source: Recorded Ruture

Snimak ekrana iz aprila 2018, marine-chain.io i shipowner.io. Izvor: Recorded Future

U prethodnim istraživanjima Insikt Group je otkrila da su severnokorejski lideri rudarili i bitkoin (BTC) i monero (XMR), u “relativno malom obimu”.

Ranije ove godine, Recorded Future objavio je izveštaj o istraživanju potencijalnih veza velikih kripto hakova sa kriminalnom mrežom Lazarus iz Severne Koreje. Insikt je naglasio potencijalnu umešanost grupe u hak kripto menjačnice Bithumb-a u Južnoj Koreji, nakon ranijih optužbi za hakovanje Youbit-a.

Prošle nedelje, Cointelegraph je objavio da je Lazarus ukrao 571 milion dolara u kriptovalutama od početka 2017. godine. Prema navodima kompanije Group-IB iz kibernetičkog kriminala, ukupan iznos ukraden iz onlajn kripto menjačnica između 2017. i 2018. godine dostigao je 882 miliona dolara.

 

Pripremila: Majda Petrović