Sankcije SAD-a podstakle su Severnu Koreju da pokrene sajber napade koji uključuju kriptovalutu, rekao je jedan visoki zvaničnik FBI-a na konferenciji. Komentare je citirao južnokorejski novinski portal na engleskom jeziku Korea Herald 30. maja.

Govoreći na događaju koji je organizirao američki tink tenk “The Aspen Institute”, Tonja Ugorec, zamenica pomoćnika direktora FBI-a za sajber diviziju, izjavila je da je finansijska napetost podstakla severnokorejske državne aktere na sajber kriminal.

Kako prenosi Cointelegraph, sumnja se da se Pjongjang nalazi iza nekoliko velikih kampanja koje uključuju kripto ransomware malvere i krađu proteklih godina.

Oni su se kretali od globalnih napada, kao što je WannaCry iz 2017-e, do ciljanih poteza protiv berzi u Južnoj Koreji i okolnim zemljama.

“Sankcije imaju ekonomski uticaj, tako da su ove sajber operacije sredstvo za prikupljanje novca, bilo da se radi o kriptovalutama ili krađi banaka”, rekla je Ugorecova.

Erin Džo, direktor Centra za integraciju podataka o sajber pretnji pri američkoj Nacionalnoj obaveštajnoj službi, složila se sa ovim, tvrdeći da se FBI fokusira na odvraćanje od kripto napada.

“Postoji ogroman napor u FBI-u, kao i nekoliko drugih entiteta širom vlade, da pronađu načine da se zaustavi zlonamerna aktivnost koja okružuje kriptovalute”, navodi Korea Herald.

Debata oko stvarnog obima kriptovalute kao oružja za izbegavanje političkih i ekonomskih sankcija i dalje izaziva kontroverzu.

Neki izvori tvrde da su države poput Venecuele i Rusije, koje su u velikoj meri pod sankcijama SAD-a, uključene u iskorišćavanje tehnologije kako bi održale tokove novca otvorenim u odsustvu tradicionalne finansijske podrške.

Na istoj konferenciji održana je i rasprava o rešavanju pretnji koje dolaze iz Rusije, kao i Kine, Irana i nedržavnih aktera.