Severna Koreja je prikupila oko 2 milijarde dolara hakovanjem banaka i kripto berzi, objavile su Ujedinjene Nacije (UN).

UN: Hakovanjem kripta finansiraju oružje za masovno uništenje

U poverljivom izveštaju koji su mediji dobili na uvid 5. avgusta, Komitet za sankcije Severnoj Koreji Saveta bezbednosti navodi da su hakeri činili suštinski deo vladinog finansiranja.

“Hakeri Demokratske Narodne Republike Koreje, mnogi pod rukovodstvom Generalnog biroa za izviđanje, prikupljaju novac za svoje programe upravljanja oružjem za masovno uništenje, a ukupan prihod do danas procenjen je na dve milijarde američkih dolara”, navodi se u citatu koji je preneo Rojters.

Kao što je ranije objavio Cointelegraph, Pjongjang je redovno glavni osumnjičeni u istrgama zbog napada na berze u obližnjim azijskim zemljama.

Konkretno, entitet poznat kao Lazarus grupa je postao poznat po svojim zlonamernim aktivnostima koje su pogodile mnoge zemlje u svetu.

Nevidi se kraj sankcijama 

Čini se da je Južna Koreja specifična meta  sa najnovijim događajem koji uključuje lažnu proveru putem e-pošte u kojoj su hakeri maskirani kao vodeća trgovačka platforma UpBit.

U isto vreme, FBI je ponovio (poput UN-a) da Severna Koreja namerno krade novac kako bi suzbila efekte međunarodnih sankcija, za koje je u izveštaju sada rečeno da će verovatno ostati zbog nedostatka napretka u pregovorima.

“Pozivamo sve odgovorne države da preduzmu mere protiv Severne Koreje u mogućnostima obavljanja zlonamernih visokotehnoloških aktivnosti, koje donose prihod koji podržava njene nezakonite programe upravljanja WMD i balističkim projektilima”, navodi se u izveštaju UN-a.