Hagan Homes, jedan od najvećih preduzimača stambenih objekata u Severnoj Irskoj, od sada prihvata bitkoin (BTC) kao metod plaćanja, prenosi Belfast Telegraph.

Džejmsi Hagan, generalni direktor Hagan Homes-a, rekao je da postoji sve veći međunarodni interes za rad, život i investiranje u Severnu Irsku, kao i “značajan porast korišćenja bitkoina širom sveta” :

"Prihvatanje ovog novog kanala odražava našu spremnost da odgovorimo zahtevima tržišta."

Belfast Telegraph piše da je Hagan Homes navodno prva firma za izgradnju stambenih objekata u Republici Irskoj koja prihvata isplatu u bitkoinu.

Hagan je prepoznao izazove prihvatanja bitkoina kao sredstva plaćanja. Napomenuo je trenutnu volatilnost na kripto tržištima, sa cenom bitkoina koja varira od 20.000 do 7000 dolara, u periodu od samo nekoliko meseci:

"Naravno, postoje izvesni rizici prilikom plaćanja bitkoinom, zbog nestabilnosti kriptovaluta, ali i kupci i prodavci nalaze kreativne načine da izađu na kraj sa ovim izazovima [...] Prihvatanjem pređašnjih iskustava korisnika, možemo prihvatiti ovu inovaciju.”

Plaćanja bitkoinom za imovinu već su se odvijala u gradovima širom SAD-a, kao i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Indoneziji. Blokčein tehnologija se koristi sve više u sektoru nekretnina. Gradovi South Burlington i Vermont su implementirali pilot blokčein program u januaru 2018. godine, koji služi za zapisivanje svih transakcija vezanih za nekretnine.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić