Vodeća svetska kompanija za upravljanje imovinom Northern Trust (NTRS) najavila je da revizorske firme sada mogu da pristupe podacima iz fonda o privatnom kapitalu, uskladištenim na blokčeinu, kako bi izvršila reviziju određenih slučajeva u realnom vremenu, navedeno je u saopštenju za medije 19. marta.

Northern Trust je 21. februara pokrenuo prvu komercijalnu implementaciju blokčein tehnologije za privatni kapital, što je omogućilo odeđenom broju klijenata da upravljaju vlasničkim deonicama na transparentnoj platformi tehnologije distribuiranog registra (DLT). Sad revizorske firme mogu da imaju svoj blokčein nod, upravljajući relevantnim podacima fonda koji im stoje na raspolaganju, što omogućuje reviziju u realnom vremenu, kaže Northern Trust.

Ovaj najnoviji razvoj napravljen je u partnerstvu sa PwC-om, kako bi pružio trenutan uvid u osiguranu “zlatnu kopiju” procesa slučajeva u vezi sa privatnim kapitalom. Prema saopštenju za medije, ovo će povećati efikasnost revizorskog procesa tako što će transakcije, koje su tamo smeštene, učiniti transparentnijim za revizorske firme.

U saopštenju saznajemo i da je blokčein rešenje zasnovano na dropbox Hyperledger Fabric softveru Linux Fondacije javnog koda i koristi IBM blokčein platformu, kako bi obezbedili sigurnost i skalabilnost transakcija.

Blokčein tehnologija je široko prihvaćena od strane različitih biznisa i institucija širom sveta kako bi povećala efikasnost i bezbednost i brzinu razmene informacija. Virtuelna klinika TrustedHealth je, 19. marta, najavila implementaciju blokčeina, koji omogućuje konsultacije sa lekarima na daljinu. Velika kanadska banka je, 15. marta, podnela prijavu za patent koji bi učinio kreditni rejting transparentnijim putem blokčeina.

Investiciona asocijacija Kine (IAC), podržana od strane vlade, je potvrdila sadržaj dokumenta koji je “procurio”, a koji se odnosi na stvaranje “Međunarodnog centra za razvoj blokčein investicija”. Centar ima za cilj da uvede industrijske standarde, kao i saveze i fondove za blokčein investicije.


 

Pripremila: Kristina Ristin