Liberstad - privatni anarhokapitalistički grad u Norveškoj usvojio je blokčein platformu kao osnovu za razmenu kriptovaluta, kako se navodi u saopštenju za javnost koje je objavljeno 12. februara.

Osnovan 2015, Liberstad je rezultat projekta Libertania, koji vodi neprofitna organizacija Liberstad Drift Association, čiji je cilj bio stvaranje autonomnog grada koji je nezavisan od državnih organa i izbegava poreze koji se nameću privatnom sektoru. Kako je saopšteno, gradske parcele su se prvi put prodale za bitkoin (BTC) ili za norvešku krunu 2017, a oko 100 potencijalnih građana je reklo da su kupili parcele do aprila 2018. godine.

Džon Toralf Holmeslend, šef Liberstad Drift AS, izjavio je:

“Želimo društvo u kojem ljudi odlučuju o sebi i mogu živeti zajedno bez državnih organa. Želimo društvo bez državne prinude, ucene, nadzora i nepotrebnog nasilja.”

Novi grad je sada usvojio kriptovalutu “City Coin” (CITY), koja će biti jedini način razmene na ovom prostoru, dok su nacionalne valute zabranjene.

Kriptovalutu CITY prati platforma “CIty Chain” koja omogućava niz usluga građanima i preduzetnicima koje se baziraju na “privatnoj, unutrašnjoj i volontarističkoj osnovi” kako bi zamenile javne državne organe.

U saopštenju se navodi da je blokčein “ključni sastojak za razvoj i prosperitet i održanje slobodnog gradskog društva.”

Budući stanovnici će navodno biti povezani sa platformom City CHain pomoću opštinske aplikacije “City Hub”: kontrolni panel koji će omogućiti zajednici da obavi niz građanskih obaveza - uključujući upravljanje identitetom, kreiranje i glasanje o inicijativama širom grada, registracija imovine, osiguranje i slično.

Gradska kriptovaluta je bazirana na PoS konsenzus algoritmu u kojem se validatori blokova biraju na osnovu broja tokena koje je određeni nod prosledio u njihov novčanik, nagrađujući validatore sa tokenima u zamenu za obezbeđenje mreže.

Kao što je ranije objavljeno, Liberstand je jedan od mnogih potencijalnih pametnih gradova koji će prihvatiti blokčein širom sveta: posebno UAE aktivno nastoje da pretvore Dubai u prvi megapolis zasnovan na blokčeinu do 2020. godine.

U Kini, divizija za elektronsku trgovinu JD.com nedavno je uspostavila Smart City Research institut kako bi ubrzala razvoj pametnih gradova uz korišćenje veštačke inteligencije, velikih podataka i blokčeina.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović