Norveška kripto-berza Bitmynt AS je izgubila slučaj protiv skandinavskog giganta finansijskih usluga Nordea, prenosi E24 4. maja. Presuda je doneta u slučaju u kojem je osnivač Bitmynta Sturle Sunde tužio Nordea-u zbog zatvaranje računa.

Sturle Sunde je prvi put pokrenuo pravnu akciju protiv Nordea u decembru prošle godine, kada je Nordea zatvorio Bitmyntov račun zbog zabrinutosti za pranja novca i rizika finansiranja terorizma. Presuda okružnog  suda u Oslu glasi:

"Sud je, nakon globalne procene, bez sumnje da je rizik od pranja novca i transakcija jasno povećan trgovinom bitkoina, iako se bitkoin trgovanje sada u velikoj meri izvršava u legitimnim uslovima."

Sud je utvrdio da "je jasno da taj rizik predstavlja objektivan razlog za banke da klijentima odbiju saradnju" po odredbi Zakona o finansijskim ugovorima. Sunde je rekao da je razočaran  odlukom te da presuda suda "i u praksi" zabranjuje bitkoin trgovinu na celoj teritoriji Norveške. On tvrdi da berza nije kršila bilo koji zakon i planira žalbu na odluku suda.

Sud je posebno kritičan prema Sundevoj bezbedonosnoj praksi, ističući da je obavlja on sam. Ključna izjava je da “on veruje da zna kupce i ima osećaj u stomaku pomoću kog prepoznaje sumnjive uslove”. Sud je utvrdio da Sundeova intuicija, u kombinaciji sa korisničkim  kontaktom i korišćenjem Wallet Explorer-a, nije dovoljna u održavanju rizika do stepena koji je banka spremna da prihvati.

Sunde je rekao da su finansijski troškovi ovog slučaja znatni, već su potrošili 1 milion kruna (124.000 dolara). Rekao je da sada razmišlja o prikupljanju sredstava za finansiranje žalbe. Na pitanje da li je suđenje vredelo novca, Sunde je odgovorio:

"Do sada nije bilo, ali nadam se da će se to promeniti."

U aprilu je grupa čileanskih berzi tužila grupu banaka da de fakto zabranjuje kripto industriju u zemlji zatvaranjem njihovih računa. 25. aprila kripto-berza Buda pobedila je u čilinskom antimonopolskom sudu kako bi ponovno privremeno otvorila račune u Banca de Estado de Chile i Itau Corpbanca.


 

Pripremila: Majda Petrović