Oprečni izveštaji od 11. januara doveli su do konfuzije nakon što je ministar Južne Koreje objavio planove zakona koji bi trebao da zabrani trgovinu kriptovalutama u zemlji.

Prema izveštaju Rojtersa, zvaničnici Južne Koreje rade na propisima koji će učiniti ilegalnom trgovinu virtuelnim valutama na lokalnim menjačnicama.

Ministar pravde Park Sang-ki je rekao da je odluka doneta nakon razgovora i sporazuma između vladinih službi, uključujući ministarstvo finansija i finansijske regulatore.

Rojters je objavio da je Sang-ki najavio zabranu na konferenciji za novinare, navodeći:

"Postoji velika zabrinutost u vezi sa virtuelnim valutama, a ministarstvo pravde u osnovi priprema zakon za zabranu kriptovalutne trgovine putem menjačnica."

Međutim, južnokorejski saradnik Cointelegraph-a Džozef Jang izvestio je na svom ličnom Tviter-u, navodeći lokalne izvore, da se ministarstvo za strategiju i finansije Južne Koreje ne slaže s predlogom Ministarstva pravde da zabrani trgovinu kriptovalutama u zemlji. Jang izveštava da konačna odluka tek treba da se donese.

 

Kao što je objavljeno 25. decembra, Južna Koreja je uspostavila radnu grupu za donošenje zakona za rapidno rastuće kripto tržište u zemlji. Za razliku od potpune zabrane, telo planira da reguliše menjačnice kriptovaluta kao legitimne pružaoce finansijskih usluga i zabranjuje strancima i neproverenim investitorima da trguju na južnokorejskim menjačnicama.

Strah, nesigurnost i sumnja vode ka prodaji

Popularnost trgovanja kriptovalutama u Južnoj Koreji uticala je da cena virtuelnih valuta na lokalnim menjačnicama bude mnogo veća od menjačnica u drugim zemljama.

Uprkos tome, primedbe ministra dovele su do prodaje kriptovaluta. Cena Bitkoina (BTC) u Južnoj Koreji pala je za 21% na 17.064 dolara. Ova niža cena BTC-a u Južnoj Koreji je i dalje daleko veća od prosečne cene bitkoina na CoinMarketCap-u (13.501 dolara u vreme pisanja teksta), što je dovelo do isključenje menjačnica iz Južnoj Koreje iz obračuna prosečne vrednosti na CoinMarketCap-u, usled odstupanja cena kriptovaluta.

Krajem decembra 2017., Južna Koreja čini jednu petinu globalne trgovine kriptovaluta.

“Iznenadni napad” na menjačnice uveličan

Rojters je preneo 11. januara da su policijske i poreske vlasti "iznenada napale" najveće menjačke operatere kriptovalutnih poslova u Južnoj Koreji zbog navodnih utaja poreza.

Prema izvešajima Rojtersa, zvaničnik iz popularne južnokorejske menjačnice Coinone rekao je da vlasti vide operatere menjačnica u negativnom svetlu:

"Lokalna policija takođe istražuje našu kompaniju od prošle godine; oni misle da je ono što mi radimo kockanje."

Još jednom, reč od dopisnika iz Južne Koreje je da izveštaji o "iznenadnom napadu" nisu tačni i da su  uveličani od strane mejnstrim medija izvan zemlje.

Cointelegraphov dopisnik iz Južne Koreje ovog puta je odgovorio na CNBC-evom voditelju emisije “Cryptotrader”, Renu Neuneru, koji je potvrdio da su takozvani “iznenadni napadi" na menjačnice bili samo rutinske posete porezkih vlasti. Jang navodi da lokalni mediji nazivaju "iznenadni napad" kao "iznenadnu prijateljsku posetu":

Još jedan trgovac iz Južne Koreje na Tviteru je napomenuo da je situacija nastala kao rezultat konfuzije od strane vlasti i samih rmenjačnica, za koje se navodi da su spremne da podnesu zahtev za dozvolu za rad ukoliko se tako nešto pojavi kao mogućnost:

"Na svim stranama je dosta konfuzije i kod zakonodavaca i kod menjačnica."

Kada govorimo o tradicionalnim valutama, lokalni južnokorejski mediji su 7. januara objavili da su vlasti u zemlji planirale da prouče šest velikih banaka zbog navodnog pranja novca povezanog sa menjačnicama kriptovaluta.

 

 

Pripremio: Nikola Mosurović