Centralna banka Nigerije (CNB) je zabranila upotrebu ATM kartica vezanih za račune u Naira valuti (Nigerijska valuta) u inostranstvu. Da li to znači eksploziju za Bitcoin tržište u zemlji?

U dopisu koji je prosleđen svim komercijalnim bankama u zemlji, u ponedjeljak 21. decembra 2015. godine, CBN je naredio bankama da spreče mušterije da koriste debitne i kreditne kartice van zemlje. Direktiva koja stupa na snagu 1. januara 2016. Godine će po mišljenju guvernera CBN zaustaviti izliv novca iz zemlje.

Nigerijske kartice su već odbijane

Strane online prodavnice su već počeli da odbijaju kartice izdate od strane nigerijskih banaka. Bilo je pritužbi građana koji su pokušali da kupuju, ali su odbijeni.

Heti Hembadun Orkuma je knjižar i direktor knjižare Coffee Coloured Books koja se nalazi u centru glavnog grada Nigerije. Upitan o svom iskustvu, on je odmah izrazio svoju frustraciju govoreći:

"Trgovci odbijaju Naira Mastercard, tako da ne mogu kupovati knjige, niti plaćati isporuke. Nemam izbora nego da čekam i nadam se da će mi zalihe koje imam biti dovoljne dok se ne pronađe rešenje. "

Povećanje tražnje je očigledno

Bitkoin menjačnice u zemlji već imaju poteškoće da ispoštuju povećanu potražnju. Viktor Jerima je direktor Africash International-a,servisa za kupoprodaju e-valuta iz grada Kaduna. Govoreći o uticaju nedavne zabrane od strane CBN, Viktor kaže:

"Već postoji velika potražnja na tržištu za bitkoinom, tako da menjači teško mogu da je zadovolje. Pitam se šta će se desiti posle 1. januara 2016. godine".

Vreme je da bitkoin eksplodira

Toni Fakah (MBA) je šef za planiranje i razvoj mreža za prenos podataka u Phase3 Telecom-u, vodeće privatne afričke firme za postavljanje mrežne infrastrukture i telekomunikacione usluge. Pored toga, on investira u bitkoine.

Evo šta on kaže o novoj meri ograničavanja upotreba kartica:

"Dobra prilika za bitkoin da postane mejnstrim u ovim krajevima."

Dve strane medalje

Džefri Veli Vosu je suosnivač Voguepay-a, kompanije koja se bavi procesuiranjem transakcija. Džefri u svojoj analizi posmatra problem sa dve strane, rekavši da bi mogao imati i pozitivne i negativne posledice. Na prvi pogled, on kaže da će to biti veliki korak za bitkoin, pod pretpostavkom da već postoji dovoljan iznos bitkoina u opticaju na nigerijskom tržištu. Prema njegovim rečima:

"To će učiniti bitkoin najpopularnijom stvari u Nigeriji. Mere će naterati bitkoin menjačnice da unaprede svoje polsovanje kako bi zadovoljile potrebe rastućeg tržišta.".

Sa druge strane, gospodin Vosu je takođe napomenuo potencijalne probleme:

"Zabrana bi mogla biti tužna vest za bitkoin, jer nema puno rudara u Nigeriji, takođe će značajno otežati nabavku bitkoina iz inostranstva."

Jedna stvar je jasna, svest o bitkoinu u Nigeriji će se podići na viši nivo.