Grupe republikanskih i demokratskih predstavnika su se 9. februara sastale zbog razgovora o predlogu zakona o bitkoinu i menjačnicama kriptovaluta u američkoj državi Vajoming.

Bitkoin zabrana

Uprkos porastu korišćenja bitkoina kao sredstva plaćanja, u Vajomingu je od sredine 2014-te godine svako trgovanje kriptovalutama zabranjeno.

Razlog tome je Vajomingov Akt o Transmiterima Novca. Iako je Akt uveden 2011-te, tek 2014/15 je uticao na bitkoin i ostale kriptovalute.

Coinbase obustavlja rad

13. oktobra 2015. godine, Coinbase, jedna od najpopularnijih bitkoin menjačnica na svetu, izdala je saopštenje da zbog prethodno navedenih razloga obustavlja rad u Vajomingu:

“Iako se trudimo da omogućimo kontinuirani pristup Coinbase-ovim uslugama, Coinbase na neodređeno obustavlja poslovanje u Vajomingu.

Razumemo da će ovo uticati na naše korisnike iz Vajominga i izvinjavamo se što ne možemo dati odgovor kada će naše usluge ponovo biti dostupne.“

Činjenica da Coinbase ima razvijen plan osiguranja, koji bi povratio izgubljene ili ukradene koine sa korisničkih wallet-a, nije bila dovoljna da zadovolji uslove Akta.

Samo jedna menjačnica ostaje da posluje

Sve više menjačnica u Vajomingu je obustavljalo svoje poslovanje. Od 13.2.2016. godine, u Vajomingu je ostala samo jedna kompanija koja omogućuje prodaju bitkoina - Circle. Ali, samo je pitanje vremena kada će i oni obustviti poslovanje.

Rešenja

Iako je moguće da korisnici iz Vajominga putuju do Denvera, Kolorado kako bi kupovali proizvode za bitkoine, to očigledno nije optimalno rešenje.

Novi predlog zakona bi trebalo da promeni situaciju na bolje. Trebalo bi da izmeni definicije kojima bi se digitalne valute pridružile popustljivim investicijama. Predlog zakona je pod pokroviteljstvom republikanaca Tajlera Lindholma, Davida Milera i senatorom Kale Kejsa, kao i demokrata Čarlsa Pelkija i senatora Krisa Rotfusa.

Kako će Vajomingov predlog zakona promeniti stvari

Kako bi razumeli implikacije predloga zakona moramo razumeti 3 relevantne sekcije Akta o menjačnicama kriptovaluta.

Prvi naglašava relevantne definicije - keš, depozit, investicije, štednja i ostale. Zanimljivo je to što digitalne valute nisu definisane.

Druga sekcija se odnosi na citat “niko ne može započeti biznis bez odgovarajuće licence“.

Sve zajedno, ovo znači da svi transmiteri novca moraju imati licencu. Zatim, kompanije moraju imati investicione rezerve proporcionalne tržišnoj vrednosti ukupnih korisničkih sredstava u toj kompaniji. Problem je u tome što digitalne valute nisu priznate kao investicione rezerve u Vajomingu. Ta situacija čini nemogućim za kompanije da ispune uslove za licencu.

Ukoliko Vajoming usvoji predlog zakona, digitalne valute će biti priznate kao investiciona rezerva, što će omogućiti menjačnicama da nastave sa radom, a kompanije će lakše prihvatati bitkoine.

CoinTeleggraph i Vajoming sa nestrpljenjem očekuju ishod glasanja o predlogu zakona.