Senator Čak Gresli je 25. maja predstavio predlog zakona 1241 u Senatu, poznat i pod nazivom "Borba protiv pranja novca, finansiranja terorizma i falsifikovanja 2017. godine".

Više ograničenja nego rešenja

Zajedno sa senatorima Dajan Feinstein, Džon Kornin i Šeldonom Vajthausom, zakonom su želeli modernizaciju i jačanje krivičnih zakona protiv pranja novca, što je potencijalni izvor finansiranja  za terorističke organizacije, narko kartele i druge organizovane kriminalne grupe.

Zakon 1241 ima za cilj da spreči pojedince da pređu granicu Sjedinjenih Država i unose sa njima neprijavljenu imovinu u obliku bitkoina ili drugih digitalnih valuta.

To bi omogućilo gubitak civilne imovine u bitkoinima i drugim kriptovalutama i zahtevalo od korisnika da prijavljuju kriptovalutnu imovinu koja prelazi 10.000 dolara kad god pređu granicu SAD-a.

U odvojenim izjavama, četvorica senatora koji su se zalagali za zakon, navode da je presudno vreme za Sjedinjene Države da se adresiraju terorističke pretnje i druge kriminalne aktivnosti ciljanjem izvora njihovog finansiranja, pa tako i potrebu da se ponovo uvede zakona o sprečavanju pranja novca kako bi išli u korak sa digitalnom erom.

Senator Čak Gresli navodi:

"Terorističke organizacije, narko karteli i drugi kriminalci aktivno pokušavaju da eksploatišu i naštete Amerikancima, bilo da napadaju naš način života, poplavljuju našu zemlju visoko adiktivnim drogama ili obmanjuju nepoznate žrtve. Nedavni teroristički napad u Ujedinjenom Kraljevstvu je najnoviji mračni primer koliko su realne ove pretnje za našu zemlju i naše saveznike. Moramo nastaviti da se borimo sa njima na svakom frontu, a to podrazumeva i praćenje profita kriminalaca koji se takođe koristi za finansiranje tekućih aktivnosti ovih đavolskih preduzeća. Naš predlog zakona je zakon o pranju novca za 21. vek ".

Senator Dajan Feinstein komentariše:

"Terorističke grupe poput ISIL-a i drugih transnacionalnih kriminalnih organizacija ne bi bile u mogućnosti da finansiraju svoje aktivnosti bez ilegalnih sredstava. Blokiranje ovih sredstava je efikasan način za ometanje ovih organizacija i sprečavanje kriminala i terorizma. Naš zakon usvaja mnoge preporuke Odeljenja za pravosuđe kako bi se osiguralo da se transnacionalne kriminalne organizacije, uključujući i terorističke grupe, suoče sa posledicama za pranje ilegalnih sredstava, izbegavanjem zakona i promocijom kriminalnih aktivnosti".

Senator Džon Kornin:

"Živimo u vremenu kada se pretnje naših neprijatelja konstantno razvijaju i nije dovoljno da se savlada terorizam i kriminal reagovanjem na njihove akcije. Da bismo zaštitili našu zemlju i Amerikance, moramo agresivno i proaktivno pratiti njihove finansijske tokove i jačajući naše zakone o pranju novca, možemo pomoći u sprečavanju ilegalnog toka novca ka terorističkim organizacijama, narko kartelima i kriminalnim organizacijama koje finansiraju njihove nezakonite delatnosti ".

Senator Šeldon Vajthaus:

"Jedan od najboljih načina da se uđe u trag zločinu i ozbiljnim pretnjama našoj zemlji jeste praćenje novca. Zbog toga moramo srušiti opseg trikova koji kriminalci i teroristi mogu koristiti za pranje njihovog prljavog novca kako bi zadržali svoje ilegalne kompanije. Drago mi je da se pridružim ovom dvostranačkom zakonu kako bi se naši zakoni o pranju novca unapredili".

Kontraproduktivni zakon

Dok je predlog bio pohvaljen zbog prelaska partijskih linija kako bi se rešio nužni problem nacije, stručnjaci su upozorili da bi zakon, koji je jednom usvojen, zapravo mogao ugušiti trenutne inovacije u finansijskom svetu.

Centar za novu američku bezbednost (CNAS) izveštava:

"Nije više od anegdote da su terorističke grupe koristile virtuelne valute da bi se međusobno podržale".

Stoga, pitanja o neophodnosti zakona postaju zabrinjavajuće za Blokčein zajednicu.

 

Džeri Brito, direktor u Coin Centru, smatra da je blokčein tehnologija koja podržava bitkoin i druge kriptovalute važna koliko i internet. Iako, kao i internet, privlači ilegalne aktivnosti, borba protiv tih nelegalnih aktera bi trebalo da bude smanjena redukovanjem i nikako dodavanjem zakonskih opterećenja za kompanije koje se bave digitalnim valutama.

"Jedan poseban izazov u ovoj oblasti je zahtev da firma za virtuelne valute dobije licence u svim državama u kojima posluje i održava usklađenost u skladu sa federalnim i primenjivim državnim standardima u kojima imaju licencu za rad. U samo jednoj federalnoj registraciji za firmu za virtualne valute, troškovi usklađenosti bi bili izvodljiviji za manju firmu, a zakonodavci bi mogli bolje da nadgledaju firme".

Očekujte neku vrstu zakonskog okvira

Većina vladinih organizacija još uvek istražuje potencijal blokčeina i kriptovaluta. Bilo da se radi o povećanju postojećih planova inovacija kao što je slučaj sa državom Illinois ili američkom mornaricom, koja poboljšava sigurnost svog proizvodnog procesa.

Istina je da različite države imaju različit stav o kriptovalutama. Na kraju, samo je pitanje vremena dok se ne uspostavi neka vrsta zakonskog okvira za bitkoin i ICO, budući da je sve veći interes u različitim zakonodavnim organima vlasti, naročito u Komisiji za hartije od vrednosti i Senatu.