Broj aktivnih bitkoin (BTC) novčanika je porastao tokom dve nedelje što je dovelo do najnovijeg skoka cena kriptovaluta, objavio je Blumberg 3. aprila.

Pozivajući se na analizu firme Flipside Crypto, Blumberg je objavio da je veliki broj digitalnih novčanika na kojima se nalaze bitkoini postao aktivan dve nedelje pre skoka cena. Bitkoin je naglo skočio 2. aprila 15% tokom noći i prešao preko 4.500 dolara prvi put ove godine.

Prema Flipside Crypto, 40 do 50 procenata svih bitkoina je čuvano u digitalnim novčanicima koji su bili neaktivni od jednog do šest meseci. Erik Stoun, suosnivač i šef odeljenja za podatke na Flipside Crypto, rekao je da "ima sve više ljudi koji razmišljaju o ideji da kupe bitkoin."

Stoun je takođe rekao da su kretanja cena obično rezultat interesovanja za kriptovalute od strane velikih investitora. Nedavni potez navodno odražava slučaj od prošle jeseni kada je bitkoin skočio 40%, iako se ovog puta mnogi manji investitori „bude“. Dejv Balter, suosnivač i glavni izvršni direktor Flipside Crypto-a izjavio je:

"Mi smatramo da je ovaj potez mnogo važniji od nekoliko poteza “kitova” u oktobru. To verovatno označava promenu u percepciji ili poverenju u ovu klasu imovine."

Ranije danas, Blumberg je objavio da bi skorašnji skok kripto tržišta mogao da bude povezan sa algoritamskim trgovanjem, što je metod koji koristi automatizovani softver za otkrivanje trendova i određivanje kada bi trebalo da se trguje.

Blumberg je naveo da bi neočekivani rast cena od 20% mogao biti izazvan trgovinom od 100 miliona dolara na tri glavne berze. Prema Rojtersu, 20.000 BTC-a bilo je raširno na berze u SAD-u, Coinbase i Kraken, kao i na luksemburški Bitstamp.

Danas je bitkoin prešao cenu od 5.000 dolara i treći je dan za redom u porastu. Novčićem se sada trguje za oko 5.285 dolara, sa rastom od preko 10% na dan u vreme pisanja.