Tajvanski proizvođač hardvera Nvidia je ažurirao svoje finansijske procene za četvrti kvartal za fiskalnu 2019. godinu, navodi se u saopštenju za medije 28. januara.

Kompanija odražava slabiju prognozu o prodaji u sektorima za video igre i centre podataka, a kao razlog uzima višak zaliha svojih proizvoda srednje klase nakon pada vrednosti kriptovaluta. Očekuje se da će prihod od prodaje u četvrtom kvartalu iznositi 2,2 milijardi dolara, nasuprot prethodnoj projekciji od 2,7 milijardi dolara, navodi se u saopštenju Nvidia-e 28. januara.

Bum u rudarenju povećao je potražnju za Nvidia grafičkim karticama (GPU). Međutim, nakon što je potražnja nestala zbog smanjene vrednosti kripta, cene grafičkih kartica nisu se dovoljno smanjile da bi privukle nove kupce za kupovinu pristupačnijih kartica. To je dovelo do toga, što je izvršni direktor i osnivač kompanije Nvidia Džensen Huang nazvao “kripto mamurluk”.

Džensen Huang je u saopštenju za štampu izjavio: “Četvrti kvartal je bio izvanredno, neobičajno turbulentan i razočaravajući kvartal.” Pored nedostatka kripto biznisa, Nvidia takođe navodi “pogoršanje uslova” u Kini kao pokazatelj nižeg od očekivanog prihoda od prodaje grafičkih kartica u četvrtom kvartalu.

Kompanija je doživela masovnu prodaju akcija krajem 2018. godine, što je smanjilo cenu akcija za 54%, kao što je ranije saopštio Cointelegraph. Vesti o smanjenju prihoda za kvartal je spustilo cenu akcija kompanije za dodatnih 15%, trgujući trenutno na oko 135 dolara, sa 158,08 dolara nakon današnjeg otvaranja berzi.

Kripto tržišta trenutno doživljavaju još jednu krizu, pri čemu veliki broj novčića imaju značajne gubitke. Bitkoin keš (BCH), bitkoin SV, i stelar (XLM) vide gubitke od preko 10% u vreme pisanja.

 

Pripremio: Marko Mihajlović