Vodeći proizvođač grafičkih čipova Nvidia očekuje da proda preostali inventar koji je ostao tokom prošlog kripto buma, navodi se u izveštaju Blumberga 19. marta.

Kompanija trenutno radi na tome da proda opremu koja je napravljena specifično za kripto, a pritom nije prodata uoči početka opadajućeg tržišta. Oni su predvideli da će prodati višak opreme do kraja prvog kvartala.

Nakon što je Nvidia doživela veliki rast tržišta uoči povećane potražnje za rudarskom opremom od 2016. do 2018. godine, firma je jako pogođena zbog tržišta koje je već duže vreme u padu, s tim da su akcije kompanije među najgorima na listi S&P 500 krajem 2018.

Trenutno, proizvođač računarskog hardvera sa sedištem u Kaliforniji je izjavio da još uvek rade na tome da prodaju preostali inventar i da su samouvereni da će kompanija uspeti u tome, navodi finansijski direktor Kolet Kres. Nvidia sada predviđa da će njihov prihod za 2020. godinu biti sličan ili malo smanjen u odnosu na 2018.

Višak inventara, koje je otkriveno u izveštaju Nvidia za treći kvartal prošle godine, okarakterisan je kao “kripto mamurluk” od strane izvršnog direktora Džensena Huanga. Prema CNBC-u, segment za podatke kompanije nije uspeo da dostigne očekivanja Vol strita tokom 2018. godine, iako je njihov prihod veći za 58%.

Prema Blumbergu, Huang sada pokušava da uveri Vol strit da će se prihod kompanije ubrzo povećati nakon što se ostatak inventara proda.

Vodeće kompanije u kripto rudarskom sektoru su jako pogođene zbog tržišta koje je u padu. Kineski proizvođač ASIC opreme Bitmain je morao da obustavi rad nekih kancelarija i da otpusti radnike. Kompanija je zatvorila kancelarije u Izraelu i Amsterdamu u cilju smanjenja troškova.

5. marta, Cointelegraph je izvestio da su prihodi od rudarenja vodeće kriptovalute, bitkoina (BTC), dostigli najveći minimum u zadnjih 18 meseci.


Pripremio: Marko Mihajlović