Nvidia objavljuje svoj izveštaj o zaradama za treći kvartal (Q3) 2018, 15. novembra, otkrivajući da je nestala tražnja za Nvidia grafičkim karticama (GPU) među kripto rudarima.

U finansijskom izveštaju, osnivač i direktor Nvidia-e Džensen Huang izjavio je da se ‘’neposredni rezultati odražavaju na višak inventara nakon kripto buma, koji će biti korigovan.’’

Na drugačiji način, kripto bum je povećao cenu za Nvidia gejming grafičke kartice, ali nakon što je potražnja nestala, cene se nisu dovoljno brzo smanjile kako bi privukle kupce koji su čekali pristupačnije kartice. Huang je rekao za Rojters:

‘’Kripto mamurluk je trajao duže nego što smo očekivali. Mislili smo da smo uradili bolji posao u upravljanju kripto dinamike’’

Rezervacije zaliha kompanije su se navodno povećale do 70 miliona dolara u Q3, što je tri puta više nego za prvih devet meseci trenutne godine na 124 miliona. Ovo je takođe rezultiralo smanjenjem bruto marže sa 1,8% u Q3 na 60,4%. Pad margina je ujednom pripisana 57 miliona dolara u naknadama vezane za prethodne generacije čipova kompanije, nakon pada potražnje za kripto rudarenje.

Nakon neispunjenih očekivanja posle prodaje za Q3, Nvidia-ne akcije su pale za 16%.

Nvidia stock following Q3 announcement. Source: Quartz

Nvidine akcije nakon izveštaja za treći kvartal. Izvor: Quartz

Po finansijskom izveštaju, ukupna zarada kompanije u Q3 je 3,18 milijardi dolara, skok od 21% u poređenju na prošlogodišnju zaradu od 2,64 milijardi, a 2% sa 3,12 milijardi u prethodnom kvartalu.

U avgustu, Nvidia je predviđala da njen prihod u trećem kvartalu bude između 3,19 i 3,32 milijardi, naglašavajući da ne očekuje značajne prodaje vezane za blokčein u preostalom delu godine.

Istovremeno, zarada Nvidia-e za treći kvartal je viša nego što su eksperti iz analitičke firme Trefis projektovali. Eksperti su očekivali da ujedinjena zarada bude ispod 3,10 milijardi u trećem kvartalu, od čega se 84% može pripisati grafičkim karticama.

 

Pripremio: Marko Mihajlović