Nvidia (NASDAQ: NVDA), američki proizvođač grafičkih procesora (GPU), nedavno je objavio da je kompanija ostvarila 289 miliona dolara od prodaje procesora na tržištu kripta, objavio je Blumberg 10. maja.

Ovo je, navodno, prvi put da je Nvidia podelila informacije o svojim prihodima od prodaje čipova za rudarenje kriptovaluta. Na osnovu analize Kristofera Rolanda iz Susquehanna, prihod Nvidia-e od prodaje čipova za rudarenje kriptovaluta je bio manji, oko 200 miliona dolara.

Generalni direktor Nvidia-e, Jensen Huang, je objasnio da su uspeli da ispune očekivanja vezana za povećanu potražnju za grafičkim procesorima od strane kripto-rudara, iako je došlo do povećanja cena. “Kripto-rudari su kupili puno naših GPU-a u prvom kvartalu i to je dovelo do skoka cene”, tvrdi Huang i dodaje da visoke cene sprečavaju druge potrošače, kao što su gejmeri, da kupe najnovije serije GeForce grafičkih kartica.

Prodaja kartica u prvom kvartalu predstavlja više od 9% ukupnog prihoda kompanije, koji iznosi 3,2 milijarde dolara. Čipovi za kripto rudarenje čine 76% prihoda od OEM proizvoda, što je 115% više u odnosu na prethodni kvartal. U proizvodnji, OEM komponente su one koje proizvodi jedna kompanija, a zatim se koriste u proizvodu koji prodaje druga kompanija.

Iz Nvidia-e očekuju da će prihodi od prodaje čipova za kripto rudarenje u drugom kvartalu pasti za dve trećine. Prihodi za rudare su se smanjili početkom godine kada je izvršena korekcija nakon rekordno visokih stopa u decembru 2017. godine. Ukupna kompjuterska snaga je nastavila da raste, ukazujući na to da rudarski pulovi nastavljaju da rastu na globalnom nivou.

Glavni konkurent Nvidia-e, Advanced Micro Devices (AMD) je otkrio u aprilu da je kompanija generisala 10% ukupne prodaje od kripto i prodaja povezanih sa blokčeinom. Direktor kompanije Lisa Su je naglasila potencijal blokčein tehnologije, ali je istakla da to nije glavni faktor rasta.

“Smatramo da imamo jasnu sliku o tome za šta ljudi koriste naše proizvode. To je dobar faktor rasta [blokčein ili rudarenje], ali to svakako nije dominantni faktor rasta u našoj priči.”