Federalne rezerve Njujorka su objavile u petak 9. februara intervju na svojoj veb stranici u kojoj dvojica ekonomista objašnjavaju kriptovalute, naglašavajući njihovu prirodu koja je "od poverenja"  i izražavajući sumnju da bi kriptovalute ikada mogle da budu konkurencija trenutnom načinju plaćanja.

Majkl Li I Antoan Martin, ekonomisti u “New York Fed's Research and Statistics Group”, odgovarali su na pitanja koja su obuhvatala osnovne koncepte kriptovaluta i finansijskog poverenja.

Na činjenicu da virtuelne valute nisu potpomognute ničim stvarnim, poput zlata, Li je naglasio:

“U pravu ste da (virtuelne valute), nisu podržane fizičkom robom, ali nije ni dolar ni većina drugih modernih valuta.”

Li je dodao da je zapravo poverenje u određenu valutu ono što mu daje vrednost u okruženju plaćanja i čini ga prihvatljivim. U slučaju kriptovaluta, pomenuto poverenje ne garantuje ni vlada ni nikakva istitucija, već samo blokčein tehnologija.

Da li je kripto novac budućnosti?

Odgovarajući  na pitanje hoće li kriptovalute ikada postati “novac budućnosti”, Martin je izrazio sumnju.

“Kriptovalute verovatno rešavaju problem plaćanja u nesigurnom okruženju, ali očigledno nije problem koji treba rešiti, bar u Sjedinjenim Državama i drugim naprednim ekonomijama.”

Takođe navodi nedostatak “pogodnosti” i “ekstremne volatilnosti” kao faktor koji će držati kriptovalute podalje od usvajanja kao valute, naglašavajući da ljudi imaju tendenciju da veruju finansijskim institucijama u obradama isplate i u centraln banku da održi vrednost novca.

Kao što je sam Li napomenuo u razgovoru, postoji inverzni odnos između poverenja u fiat finansijski sistem i interesa za bitkoin. Tokom finansijske krize 2015. godini u Grčkoj, broj bitkoin transakcija na mreži je dostigao rekordni maksimum.

Odricanje od odgovornosti na kraju razgovora sa ekonomistima pokazuju da ova mišljenja ne odražavaju službeni položaj Federalnih Rezervi Njujorka ili Sistema federalnih rezervi kao celine.


 

Pripremi: Nenad Ćurčić