Kripto subjekti licencirani na osnovu njujorškog Zakona o finansijskim uslugama (FSL) trebalo bi da plate troškove regulatornog nadzora, smatra guverner Endrju Kuomo.

Demokratski guverner navodno želi da državne vlasti izmene FSL kako bi zahtevale od entiteta vezanih za oblast virtuelnih valuta u nadležnosti FSL-a da podnesu račun za ispitivanje i nadzor koji je sprovelo njujorško Državno odeljenje za finansijske usluge (NYDFS).

NYDFS je jedna od glavnih regulatornih agencija za kriptovalute u državi Njujork jer regulator izdaje važnu poslovnu licencu za kriptovalute, BitLicense. Kao dom finansijske prestonice Sjedinjenih Država, NYDFS je često na prvoj liniji nove regulative.

Kuomo želi da kripto preduzeća plaćaju nadzor NYDFS-a kako bi se "postigao napredak"

Kuomo je otkrio svoj predlog amandmana tokom govora u Njujorku, 8. januara, gde je guverner izneo svoj dnevni red „Postizanje napretka“. Amandman vezan za kriptovalute FSL je deo Kuomove državne politike za 2020. godini, liste politika na 321 stranici koje je predložio guverner za poboljšanje ekonomije države.

Konkretno, Kuomo želi da virtuelne valute stavi u ravnotežu sa drugim kompanijama za finansijske usluge koje su dužne da plaćaju procene NYDFS-u kako bi pokrili troškove nadzora. Dokument glasi:

„Prema važećem zakonu, nadgledani subjekti koji su licencirani prema Zakonu o osiguranju ili Zakonu o bankama moraju da plaćaju procene DFS-u kako bi pokrili troškove ispitivanja i nadzora. Subjekti licencirani prema FSL-u (npr. Subjekti virtualne valute) ne moraju platiti takve procene, uprkos tome što su podložni sličnim zahtevima za ispitivanje i nadzor. Guverner predlaže da se izmeni FSL kako bi se takvi subjekti ravnomerno postavili prema drugim kompanijama za pružanje finansijskih usluga."

Cointelegraph je kontaktirao guvernerovu kancelariju za odnose sa medijima kako bi dobio više jasnoće šta se u ovom kontekstu posebno misli na entitete virtuelne valute. Cointelegraph je takođe zatražio od nekih nosioca BitLicense-a, uključujući kripto-aplikaciju Robinhood i finansijsku kompaniju SoFi da komentarišu stvar. Ovaj članak će biti ažuriran sa novim informacijama.

NYDFS će uskoro ažurirati svoj BitLicense prvi put u poslednjih 5 godina

NYDFS, koji se još naziva i DFS, je odeljenje vlade države Njujork koje reguliše finansijske usluge i proizvode u oblastima osiguranja, bankarstva i finansijskih usluga. Vlast je prvi put objavila pravila za BitLicense u 2015. godini, ubrzo nakon što je 2014. godine predložila regulatorni okvir.

Vest dolazi nakon što je NYDFS objavio planove za ažuriranje uslova BitLicensea prvi put u poslednjih pet godina sredinom decembra 2019. Regulator će prihvatiti opšti komentar javnosti o predloženim izmenama 27. januara 2020. U julu 2019., regulator je osnovao novo odeljenje posvećeno licenciranju i regulisanju kripto poslovanja.