Predsednik Njujorške berze (NYSE) Džefri Špreher je izrazio optimizam o opstanku digitalnih valuta kao klasu sredstva, objavile su biznis novine Barron’s 27. novembra.

Govoreći na Consensus Invest konferenciji, Špreher — koji je takođe izvršni direktor Intercontinental Exchange-a (ICE) — izjavio je da kada je video naslovne strane koje su pitale “Da li će digitalne imovine preživeti?”, rekao bi da je “nedvosmisleni odgovor da.” “Mi smo nekako agnostični prema ceni” dodao je Špreher.

Na Consensus Invest događaju u Njujorku, Šprehera je pratila njegova žena i izvršni direktor kripto platforme Bakkt, Keli Lofler. Bakkt je u vlasništvu ICE-a, koji očekuje njegovo lansiranje početkom sledeće godine.

Komentarišući o bitkoin (BTC) fjučurs ponudi, Lofler je izjavio da će “Bakkt fjučurs ugovor pomoći bitkoin trgovcima da uspostave pouzdanu cenu. Bitkoin se sada trguje sa različitim cenama na različitim berzama, od kojih su mnogi neregulisani.”

NYSE i njegova matična firma ICE su demonstrirali proaktivni pristup kripto prostoru. U januaru, ICE je uspostavio partnerstvo sa blokčein kompanijom Blockstream kako bi doveli “disciplinovane” informacije o cenama BTC-a glavnim investitorima Vol strit-a.

ICE je onda planirao da izvuče podatke od 15 najvećih berza i dostavi ih velikim finansijskim čelima, uključujući hedž fondovima i profesionalnim trgovačkim firmama.

Kasnije u maju, ICE je objavio planove da ponudi trgovačke ugovore koji bi eventualno doveli do toga da korisnici poseduju BTC. ICE je navodno “razgovarao sa drugim finansijskim institucijama o uspostavljanju nove operacije preko koje bi banke mogle kupiti ugovor, poznat kao swap (razmena), koji će se završiti sa kupcem koji poseduje bitkoin sledećeg dana — uz podršku i sigurnost berze.

Ranije danas, Cointelegraph je izvestio o uspostavljanju Udruženja za digitalne akcije tržišta (ADAM) kako bi se stvorio “kodeks ponašanja” za kripto sektor. Među osnivačima ADAM-a su bivši izvršni direktor NYSE-a Dankan Niderauer zajedno sa Majk Novogracom iz kripto trgovačke banke Galaxy Digital, firma globalnih finansijskih servisa BTIG, fintech firma Paxos, i provajderom rešenja za kripto likvidnost GSR.

 

Pripremio: Marko Mihajlović