Vlasnik njujorške berze New York Stock Exchange (NYSE) razmišlja da omogući korisnicima da kupuju i deponuju bitkoin, Njujork Tajms izveštava u ponedeljak, 7. maja. Ovo bi bio drugi gigant sa Vol Strita koji, u proteklih nedelju dana, navodno otvara vrata kriptu.

Kako prenosi Njujork Tajms, citirajući “imejlove i dokumenta”, kao i druga četiri anonimna izvora, vlasnik NYSE planira da ponudi trgovcima ugovore na Interkontinentalnoj berzi (ICE), koja će na kraju dovesti do toga da kupci poseduju kriptovalute.

Vest dolazi samo nekoliko dana nakon objave u kojoj se navodi izvršni direktor Goldman Saksa, koji je, kako se čini, potvrdio da će banka debitovati sa bitkoin fjučersima za “nekoliko nedelja”.

ICE “je razgovarao sa drugim finansijskim institucijama o uspostavljanju novog pogona putem kog će banke moći da kupe ugovore, poznate kao razmena (swap), a koji će sutradan završiti kod kupca koji poseduje bitkoin - sa podrškom i sigurnošću koju pruža berza”, napisao je Tajms u ponedeljak.

Ukoliko se ovi potezi ostvare, ICE i Goldman bi se pridružili sve većem delu tradicionalnih finansija koji se bave kriptovalutama. Još jedan nedavno uključen igrač je NASDAQ, koji je objavio da će biti “otvoren” za uspostavljanje platforme za trgovinu kriptovalutama u budućnosti.

Pozicije se dalje oštro suprotstavljaju kontradiktornim perspektivama sektora koji su trenutno u naslovima, kao što su komentari izvršnog direktora Berkshire Hathaway-a, Vorena Bafeta, koji je ove sedmice uporedio bitkoin sa “otrovom za pacove”.

Bil Gejts je, u međuvremenu, zauzeo interesantnu poziciju, rekavši juče za CNBC da je, po njegovom mišljenju, trgovina bitkoinom klasičan primer za “greater fool theory” i da bi je “ukinuo, ukoliko bi postojao lak način da se to učini”.


 

Pripremila: Kristina Ristin